© TeknoZil 2022

Büyükşehir'in 2022 yılı gelir tarifesi oy birliğiyle kabul edildi

Trabzon Büyükşehir Belediye Meclisi kasım ayı toplantılarının 6’ncı oturumu, Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu başkanlığında gerçekleştirildi. Toplantıda gündem maddeleri arasında yer alan 2022 Yılı Gelir Tarifesi, oy birliğiyle kabul edildi.

Trabzon Büyükşehir Belediye Meclisi kasım ayı toplantıları devam ediyor. Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, salonda bulunan Meclis üyeleri, ilçe belediye başkanları, Büyükşehir Belediyesi ve TİSKİ Genel Müdürlüğünün üst yöneticileri ve basın mensuplarını selamlayarak Meclis toplantısının açılışını yaptı.

NADİR AİLESİNE GEÇMİŞ OLSUN DİLEKLERİNİ İLETTİ

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, toplantının başında Büyükşehir Belediye Meclisi AK Parti Grup Başkanvekili Erhan Nadir’in eşinin Ankara’da ameliyat olduğunu belirterek, “Başkanvekilimiz Erhan Nadir’e ve eşi hanımefendiye geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz” dedi.

TRABZON HALKININ ATA’YA HEDİYESİ

Başkan Zorluoğlu, toplantının devamında CHP Grup Başkanvekili Turgay Şahin’in Atatürk Köşkü ile ilgili sorusunu da cevapladı. Geçtiğimiz günlerde Atatürk Köşkü ile ilgili bir basın açıklaması yaptıklarını dile getiren Başkan Zorluoğlu, “Meclis kürsüsünden konunun önemine binaen bir kere daha halkımızı ve sizleri bilgilendireyim. Atatürk Köşkü, devletimizin ve cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 1924’teki ziyaretinde ilk kez görüp çok beğendiği, 1930’daki şehir ziyaretinde bir akşam konakladığı, 1937’deki son şehir ziyaretinde de 2 akşam konakladığı, çok beğendiği, önemli bir tarihi mekân. 1931 yılında Trabzon İl Özel İdaresi tarafından İl Daimi Encümenini kararıyla burası satın alınıyor ve Trabzon halkının Ata’ya bir hediyesi olarak kendisine takdim ediliyor. Mustafa Kemal Atatürk’ün ölümünden sonra ise burası mirasçılarına kalıyor ve mirasçılarından 1943 yılında işlemleri tamamlanıyor ve Trabzon Belediyesi o zaman mirasçılarından satın almak suretiyle belediyenin mülkü yapıyor ve o zamandan itibaren den burası bir müze olarak bugüne kadar geliyor” ifadelerini kullandı.

ÇOK ZİYARET EDİLDİĞİ İÇİN ÇABUK ESKİYOR

Başkan Zorluoğlu, açıklamasının devamında şu ifadeleri kullandı; “Belediyenin işin içinde olduğu yaklaşık 80 yıllık bir dönem var. Elbette birçok kez onarımdan geçmiştir. Bahçesiyle, çatısıyla, dışıyla, içiyle hakikaten Trabzon halkı Ata’nın bu yadigârına layıkıyla sahip çıkmıştır. Ancak bu tür binalar çok kullanıldıkları için çabuk eskiyor. Ben 9 Kasım’dı gittiğimde bahçesinde yüzlerce çocuk vardı okullardan gelen. Çok yoğun kullanılan bir yer. 2019 rakamlarıyla yaklaşık 400 bin kişi Atatürk Köşkü’nü ziyaret etmiş. Bu rakama biletsiz giren öğrenciler de dâhil değil. Dolayısıyla günde ortalama binin üzerinde insanın ziyaret ettiği bir yer. Bu kadar yoğun ziyaret edilen bu binaların belli bir süre içinde eskimeleri, yıpranmaları, kapısının, çerçevesinin, bacasının, çatısının, bodrumunun, bahçesinin yıpranmaya maruz kalması son derece doğaldır. Ben bunu söyledim.”

İHALE AŞAMASINA GELDİ

“Burada elbette en son 2013’te olmak üzere geçtiğimiz yıllarda çeşitli tadilatlar yapıldı. Ancak bugün geldiğimiz noktada burası yeniden bir tadilata ihtiyaç duyuyor. Bunu siz de gittiğinizde çıplak gözle çok rahatlıkla görebilirsiniz. O nedenle biz 2020 yılının başında Büyükşehir Belediyesi olarak uzmanlardan müteşekkil bir teknik heyet kurduk. İçerisinde CHP Ortahisar Meclis Üyesi Cüneyt Zorlu’nun eşi hanımefendi hocamız da vardı. Bir güzel teknik heyetti. Çalıştılar ve orayla ilgili hem dışı hem içini konservasyon dediğimiz korumayla restore edecek bir proje hazırlandı. Bu proje tarafımızdan Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’na gönderildi ve kuruldan da geçti. Artık ihale edilebilecek bir duruma geldi.”

HİÇBİR ZAMAN ‘ALINDI, ÇALINDI’ GİBİ İFADELER KULLANMADIM

“Biz geçmişten farklı olarak ikinci bir şey daha yapmak istiyoruz. O da içerideki malzemeler. Bunlarla ilgili ben hiçbir zaman ‘var olan malzemeler alındı, çalındı, götürüldü’ gibi herhangi bir şey söylemedim. Ama maalesef basında sürekli Büyükşehir Belediyesi hafif bir şey söylese de bunu nasıl abartsam diye çırpınan bazı arkadaşlar var. Benim hiç söylemediğim, çünkü böyle bir çalışmamız da yok, böyle bir tespitimiz de yok. Biz orada bu malzemeler ne oldu, geçmişte alındı mı, verildi mi, gidildi mi gibi böyle bir tespit yapacak durumda da değiliz, böyle bir niyetimiz de yok.  Mevcut içeride şu anda bulunan malzemelerin, yani koltuğundan bilardo masasına, tablosundan resmine kadar hepsi defterlerde kayıtlı. Sizler de gidip görebilirsiniz, bir kısmının hakikaten orayla alakası yok. Bakın duvarlardaki gazete kupürlerine ne 1920’lerle 1930’larla alakası var ne Atatürk Köşkü’nün fonksiyonuyla bir bağlantısı var. Birileri gelmiş bu burada güzel durur demiş adeta asmışlar oraya. Ben onları kastediyorum.”

AMACIMIZ MALZEMELERİ TASNİF ETMEK

“Diyorum ki buradaki malzemeleri de tasnif edelim. Uzman heyetler bunu tasnif etsin, benim gidip tasnif edecek halim yok. Diyelim ki bu malzemelerden şunlar şunlar buranını geçmişiyle, tarihiyle ve fonksiyonuyla ilgilidir ama şunlar şunların da bu fonksiyonla bir alakası yoktur, tarihi bir niteliği de yoktur. Bunları ayıralım buradan. Ama mevcut kalacak olanların da içinde eskimiş olanlar var. Sadece bina eskimiyor, içindeki malzemeler de eskiyor, koltuklar da eskiyor, yani oradaki diğer var olan eşyalar da eskiyor. Dolayısıyla bir taraftan binayı restore ederken bir taraftan içerisindeki eşyaları da tasnif edelim ve kalacak olanları da bir uzman bilirkişilerce onaralım. İstanbul’da Topkapı Sarayı’nda Dolmabahçe’de bu işleri kim yaptırıyorsa onlara yaptıralım. Bilimsel bir yöntemle ve teknik anlayışla bunu bu zaman kadar getirdik. Yaptığımız şey budur. Önümüzdeki günlerde bir restorasyon konservasyon ihalesi yapacağız bir de eşyalarla ilgili bir ekip oluşturup, bu süreci bu eşyalarla birlikte devam ettireceğiz.”

BELEDİYENİN İŞTİRAKİ HER BAKIMDAN YÖNETECEK

“Atatürk Köşkü’nü bundan sonraki süreçte Büyükşehir Belediyemizin yüzde yüz sermayesinin sahibi olduğu iştiraki KENT A.Ş. her bakımdan yönetecek. Bundan sonraki süreçte bahsettiğimiz işler buradan elde edilecek gelirle yapılacak. Şimdiye kadar şöyle oluyordu, Büyükşehir Belediyesi bu geliri tahsil ediyordu ama genel maksatlı her yere kendi bütçesi içerisinde harcıyordu. Şimdi biz bu tür yerlerden spesifik olarak alınan giriş ücretlerini yine o yerin devamı için onarımı ve güzelleşmesi için kullanacağız.”

GÜNDEM MADDELERİ GÖRÜŞÜLDÜ

Başkan Zorluoğlu’nun açıklamalarının ardından gündem maddelerinin müzakeresine geçildi. Meclis toplantısında, İmar ve Bayındırlık Komisyonu’ndan gelen 1 ve Plan ve Bütçe Komisyonu’ndan gelen 3 madde olmak üzere toplam 4 madde müzakere edildi. Toplantının sonunda Plan ve Plan ve Bütçe Komisyonu’ndan gelen ‘2022 Yılı Gelir Tarifesi’ ile ilgili maddeler görüşüldü. Büyükşehir Belediyesinin 16 daire başkanlığına ait 2022 Yılı Gelir Tarifesi ile ilgili Plan Bütçe Komisyonu Başkanı tarafından Meclis üyelerine sunum yapıldı. 2022 Yılı Gelir Tarifesi maddelerinin okunduğu toplantıda, Meclis üyeleri de görüşlerini dile getirdi.

OY BİRLİĞİYLE KABUL EDİLDİ

2022 Yılı Gelir Tarifesi, yapılan müzakerelerin ardından Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu tarafından meclis üyelerinin onayına sunuldu. Oy birliğiyle kabul edilen Büyükşehir Belediyesi 2022 Yılı Gelir Tarifesi, 1 Ocak 2022 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER