© TeknoZil 2022

Diaspora uluslararası Kısa Film Festivali’nin etkinlik programı açıklandı

Sinemaseverleri 27-29 Ağustos tarihleri arasında Atlas Sineması’nda buluşturmaya hazırlanan Diaspora Uluslararası Kısa Film Festivali, fiziki olarak gerçekleştirilecek söyleşileriyle de diaspora sinemasına profesyoneller eşliğinde farklı bakış açıları kazandıracak. 

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) tarafından Türkiye Radyo Televizyon Kurumu (TRT) kurumsal iş ortaklığında; T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü ve Global İletişim Ortağı Anadolu Ajansı destekleri ile; Boğaziçi Kültür Sanat Vakfı organizasyonunda diaspora topluluklarının zenginliğini sinemanın sanatsal gücüyle 27-29 Ağustos tarihleri arasında sunacak Diaspora Uluslararası Kısa Film Festivali, Atlas Sineması’ndaki film gösterimlerinin yanı sıra ücretsiz söyleşileriyle de katılımcılarını buluşturacak. 27 ve 28 Ağustos tarihlerinde Akademi Beyoğlu’nda fiziki olarak gerçekleştirilecek üç söyleşide Banu Sıvacı, Cemil Yavuz, Ensar Altay, Haluk Piyes, Maryna Er Gorbach, Nazif Tunç, Reis Çelik, Rıza Oylum, Tarık Tufan ve Ümit Köreken’in yer aldığı pek çok önemli isim, katılımcılarla diaspora sineması ve yansımaları üzerine konuşmalar gerçekleştirecek.

Farklı Ülkelerin Diaspora Temsilleri Ele Alınacak 

Diaspora Uluslararası Kısa Film Festivali kapsamındaki ilk söyleşi 27 Ağustos Cuma günü saat 16.00’da Sinema Yazarı Rıza Oylum, Yönetmen ve Oyuncu Haluk Piyes ile Yönetmen Maryna Er Gorbach’ın katılımıyla Gitme Kal Bu Şehirde: Diaspora Sineması üzerine gerçekleştirilecek. Farklı ülke sinemalarının diaspora temsilleri üzerinden ele alınacağı söyleşide, diaspora sinemasının özellikleri ve yönetmenlerin sinema diline etkileri konuşulacak.

Sinemanın Kültür Aktarımına Katkısı Konuşulacak

Festivalin bir diğer söyleşisi ise 28 Ağustos Cumartesi günü saat 14.00’te TRT 1 Kanal Koordinatörü Cemil Yavuz, Yönetmen Reis Çelik ve Yönetmen Nazif Tunç’un katılımıyla Kültür Taşıyıcısı Olarak Sinema başlığıyla Akademi Beyoğlu’nda gerçekleştirilecek. Söyleşide sinemanın birçok farklı işlevinden birisi olan kültür aktarımı konusu ele alınacak ve bu bağlamda filmlerin farklı toplumları tanımayı sağlayan özelliği üzerinde durulacak.

İnsanlık Halleri Evrensel Ölçekte Değerlendirilecek

Festivaldeki son söyleşi ise 28 Ağustos Cumartesi günü saat 18.00’de Yönetmen Ensar Altay, Yönetmen Ümit Köreken, Yönetmen Banu Sıvacı ile Senarist ve Yazar Tarık Tufan’ın katılımıyla Sinemada Evrensel Hikaye Anlatıcılığı olacak. Sinema aracılığı ile anlatılan insanlık hallerinin evrensel ölçekte değerlendirilmesinin yapılacağı söyleşide, anlatılan hikayelerin farklı kültürler üzerinde bıraktığı etkiler ve hikayeyi evrensel kılan unsurlar ele alınacak.

 

Diaspora Uluslararası Kısa Film Festivali Etkinlikleri

27 Ağustos Cuma (16.00)

Gitme Kal Bu Şehirde: Diaspora Sineması

Konuşmacılar: Rıza Oylum (Sinema Yazarı), Haluk Piyes (Yönetmen – Oyuncu), Maryna Er Gorbach (Yönetmen)

Mekan: Akademi Beyoğlu

 

28 Ağustos Cumartesi (14.00)

Kültür Taşıyıcısı Olarak Sinema

Konuşmacılar: Cemil Yavuz (TRT 1 Kanal Koordinatörü), Reis Çelik (Yönetmen), Nazif Tunç (Yönetmen)

Mekan: Akademi Beyoğlu

 

28 Ağustos Cumartesi (18.00)

Sinemada Evrensel Hikaye Anlatıcılığı

Konuşmacılar: Ensar Altay (Yönetmen), Ümit Köreken (Yönetmen), Banu Sıvacı (Yönetmen), Tarık Tufan (Senarist - Yazar)

Mekan: Akademi Beyoğlu


Kaynak: (BHA) - Beyaz Haber Ajansı

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER