© TeknoZil 2022

Elektrik faturalarını serinletecek tasarruf yöntemleri

2020’de pandeminin etkisiyle ihracatta rekorlar kıran medikal teknik tekstil ürünlerinde Devlet Malzeme Ofisi'ne hibe şartı kaldırıldı. Sektör, medikal tekstil ihracatının düşüşe geçtiğini ve bu kararın geç alındığı görüşünde. 

Her geçen gün artan sıcaklıklar elektrik tüketimini de artırıyor. Klima ve vantilatör kullanımı artarken buzdolabı, derin dondurucu gibi aletler de daha fazla çalışarak enerji tüketimine yol açıyor. Bu durum, yaz aylarında elektrik faturalarında artışa neden oluyor. Türkiye’nin elektrik tedarikçileri karşılaştırma internet sitesi encazip.com, yaz aylarında uygulanabilecek yöntemlerle elektrik faturalarını serinletebilecek önerilerde bulundu. 

Sıcaklıklar her geçen gün artıyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün aylık sıcaklık analinize göre, 2021 yılı Mayıs ayı son 50 yılın en sıcak mayıs ayı oldu. Meteoroloji İl Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre ise haziran ayında Çanakkale'de 37,2 santigrat derece olarak ölçülen hava sıcaklığı, son 92 yılda haziran ayında ölçülen en yüksek hava sıcaklığı olarak kayıtlara geçti. Sıcaktan bunalanlar çareyi klima ve vantilatörlerde buldu. Sıcaklık arttıkça buzdolabı, derin dondurucu vb. soğutucu cihazlar, kendi iç sıcaklığının düşmemesi ve ortam sıcaklığına uyum sağlamak için daha çok çalışıyor. Bu durum hem elektrik faturalarının kabarmasına neden oluyor hem de uzun vadede enerji tüketimini artırarak doğaya olumsuz etki ediyor. Türkiye’nin elektrik tedarikçileri karşılaştırma internet sitesi encazip.com tarafından yapılan 2021 yılı Temmuz ayı hesaplamalarına göre duvar tipi klima, bir evde günde 12 saat kullanıldığında yaklaşık 602 TL olarak faturalara yansıyor. İş yerlerinde ise bu rakam 838 TL’ye kadar çıkıyor. Peki, yaz aylarında yüksek elektrik faturalarının önüne geçebilmek için neler yapılabilir? encazip.com’un hazırladığı tasarruf tüyoları şöyle: 

Evde yapılabilecekler pratik öneriler

Isı yalıtımı sıcaklığı azaltır

Tedarikçi değiştirerek yüzde 11 tasarruf sağlanabilir

Yaz aylarında artan elektrik tüketimi ticarethane ve sanayileri de zorlayabiliyor. Tüketicilerin önemli bir çoğunluğu, tek bir elektrik tedarikçisinden ve devletin belirlediği fiyatlardan elektrik almak zorunda olduğunu düşünüyor. Ancak elektrik tedarik şirketi değiştirerek daha cazip fiyattan ve ucuz elektrik tüketmek mümkün. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun (EPDK) kararına göre, elektrik tüketicileri istedikleri takdirde elektrik tedarikçisini değiştirmekte serbest. İsteyen tüketiciler mesafeli sözleşmeler ile cep telefonu operatörünü değiştirir gibi tedarikçi değiştirerek ayda yüzde 11’e kadar tasarruf sağlayabilirler.

Kaynak: (BHA) - Beyaz Haber Ajansı

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER