Galeri Diani kış sezonunu Hiper Maniyerist akımının öncülerinden Gülseren ve Teoman Südor ile açıyor
KÜLTÜR VE SANAT55 Yıllık sanat yaşamlarını geride bırakan sanatçı Gülseren ve Teoman Südor’un, sanat zor zamanlarda atağa geçer felsefesiyle, zaman ve mekandan soyutlayarak ürettikleri yapıtları, ‘Birlikte; İnsana Rağmen’ 12 Kasım’dan itibaren Galeri Diani’de!
Gülseren ve Teoman Südor’ un ‘Birlikte; İnsana Rağmen’ adlı sergileri 12-27 Kasım 2021 tarihleri arasında Galeri Diani’de gerçekleşiyor. Südorlar sanat yaşamlarında edindikleri deneyimlerini daha da yalınlaştırarak, son iki yıldır her an birlikte üretmenin ve son zamanlarda ki insan kaynaklı yaşanan faciaların etkilerini daha fazla derinleştirmekle kalmayıp, paletlerindeki renkleri arttırarak zaman ve mekan ögelerini birbiri içinde eritip doğa ve insanın sonsuz döngüsünü sorguluyorlar.
Her iki sanatçının da yapıtları her sergilerinde olduğu gibi bir önceki sergilerinin adeta devamı niteliğini taşıyor. Sanatçıların neredeyse ellibeş yıldır ürettiği yapıtlar yaşamın düşünsel algısını oluşturuyor. Südorlar birlikte diz dize, iç içe 200 metrekare kapalı alanda geçirdikleri bu iki yılın kendilerini ikiz kardeşlere dönüştürdüklerini söylerken, zaman zaman iki sene öncesine kadar fikir ayrılıklarının üzerini edeplice kapatıp ifşa etmez ortalığa dökmezlerken pandemi süresince yapıtlarını daha keskin ve acı reçetelerle eleştirdiklerini belirtiyorlar. Ve bunun sonucu olarak kendilerinin yapıtlarını daha olgunlaştırdığını düşünüp giderek düşünce ve yapıtlarının konularında daha çok ortaklıklar, yakınlaşmalar olduğunu gördüklerini ve ortak bir sergi açmaya karar verdiklerini belirttiler. Sergide yaklaşık 36 yapıt sergilenecek olup hepsi pandemi dönemine ait bir seçki olacaktır.
Galeri Diani’nin sekiz yıldır gelenekselleştirdiği sanatçılar, eleştirmenler ve izleyicilerin katılımıyla gerçekleştirdiği sergi üzerine yapılacak olan söyleşi ise 20 Kasım 2021 tarihinde gerçekleşecektir
‘ Bir sanatçıyı en korkutan gerçek: aklının, yeteneğinin ve birikimlerinin sınırlarını zorlayan kalıcı yapıtlar üretip üretemeyeceğidir.’
GÜLSEREN SÜDOR
‘Çizgi kutsaladır.Noktanın hareketi çizgiyi meydana getirdiğine göre bu noktanın çekirdeğinin ‘merkezinde’ insanlığın kültür ve özgürlüğü vardır’
TEOMAN SÜDOR
Gülseren Südor Kimdir?
Sanat yaşamı elli dört yıla varan duayen sanatçı İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Bedri Rahmi Eyüboğlu atölyesinden mezun olduktan sonra 4 yıl boyunca İtalya Roma da yaşadı. Başta İtalya ve Avusturya olmak üzere yurt dışında 9 kişisel, yurt içinde ise 70’e yakın kişisel sergi açmış, yurtdışı dahil olmak üzere 20 den fazla fuar, bienal ve trienale katılmış sayısız karma sergide yer almış ve temel tasarım kitabına imza atmıştır. Yapıtları yurtiçi ve yurtdışında birçok koleksiyonda yer almakta ve müzelerde bulunmaktadır ve birçok ödülü bulunmaktadır.
Teoman Südor Kimdir ?
Sanat yaşamda elli dokuz yılını geride bırakan duayen sanatçı İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Bedri Rahmi Eyüboğlu atölyesinden mezun olduktan devlet bursuyla Roma Güzel Santlar Akademisinde doktora yapmak üzere Roma-İtalya’ya eşi ressam Gülseren Südor ile birlikte gitti. Eğitimine devam ederken üretmeye devam etti.. Türkiye‘ye döndüğünde İstanbul Teknik Üniversi’nde öğretim görevlisi olarak çalışmaya başladı ve 1985 yılında sanatta yeterliliğini tamamladı. 2006 yılında emekli olmasının ardından İstanbul Kültür Üniversitesi’nde eğitim vermeye devam etmektedir. Başta İtalya ve Avusturya olmak üzere yurt dışında 9 kişisel, yurt içinde ise 70’e yakın kişisel sergi açmış, yurtdışı dahil olmak üzere 20 den fazla fuar, bienal ve trienale katılmış, sayısız karma sergide yer almıştır. Yapıtları yurtiçi ve yurtdışında birçok koleksiyonda yer almakta ve müzelerde bulunmaktadır ve birçok ödülü bulunmaktadır.
Kaynak: (BHA) - Beyaz Haber Ajansı
İlginizi Çekebilir