© TeknoZil 2022

Neden ekonomi bölümünü tercih etmelisiniz?

Üniversite tercihlerinde ekonomi bölümünü tercih etmeyi düşünenler için önerilerde bulunan MEF Üniversitesi İktisat Bölümü Başkanı Prof. Dr. Onur Başer, Google’dan Amazon’a kadar birçok teknoloji devinin arkasında ekonomistler olduğunu söyledi. 

MEF Üniversitesi İktisat Bölümü Başkanı Prof. Dr. Onur Başer, tercih yapma aşamasında olan gençler için ekonomi bölümünün avantajlarını sıraladı. Başer, bugün popüler olan birçok dijital platformun ardında ekonomistlerin olduğuna dikkat çekerek, “Ekonomi, eğlenceli ve hayatın içinden bir daldır. Bu eğitim, sadece size meslek kazandırmaz aynı zamanda hayata bakış açınızı da değiştirebilir” dedi. 

Analitik düşünme yeteneğini geliştiriyor  

Her geçen yıl ekonomi eğitimiyle bağlantılı analitik düşünme becerisinin hayatımızda daha çok önem kazandığını aktaran Başer, şunları söyledi: “Ekonomi kitaplarda sınırsız insan ihtiyaçlarının sınırlı kaynaklarla karşılanması üzerine çalışan bir bilim dalı olarak tanımlanır. Her yıl dünya nüfusu artıyor, insan ömrü artıyor, ihtiyaçlarımız çoğalıyor, bu ihtiyaçları karşılayacağımız ürün çeşitliliği artıyor. Ancak kaynaklarımız reel olarak değişmiyor, hatta yıllar içinde azalıyor. Kısıtlı kaynaklarımızla seçimlerimizi nasıl yapmalıyız? Doğru seçimler için, doğru soruyu sormak, doğru veriyi toplamak, bu verilerden doğru bilgiler üreterek doğru şekilde uygulamak gerekiyor. İşte bu analitik düşünme yeteneğini kuracak eğitimin merkezidir ekonomi eğitimi… Sosyal bir bilimdir ama matematiksel bakış açısı getirir. Günlük hayatımızın her noktasına dokunan bir bilim dalıdır.” 

Trilyon dolarlık teknoloji devlerinin arkasında ekonomistler var 

Ekonomi mezunlarının finans sektöründe ve kamuda çalışabileceği birçok alan olduğuna işaret eden Prof. Başer, ekonomi bölümünün gelecekteki mesleklere hazırlanmak açısından da önemli olduğunu ifade etti. Başer, sözlerini şöyle devam etti: “Gelişen teknolojilerle bugünkü mesleklerin birçoğu önümüzdeki yıllarda ortadan kalkacak. 1998’de kurulan Google’ın bugün 2 trilyon dolara yakın değer kazanmasının arkasında açık artırma alanında 1996’da Nobel ödülü alan iktisat profesörü William Vickrey vardır. Geçen yıl da açık artırma teorisine ve formatlarına yaptıkları katkılardan dolayı Paul R. Milgrom ve Robert B. Wilson Nobel Ekonomi Bilimleri Ödülü'ne layık görülmüştü. Bugün Amazon’un 2 trilyon dolara yaklaşan değerinin arkasında havayolu ve tır, kamyon ulaşımı ile düzenlemelerinin değişmesi yatıyor ki bu da 3 iktisatçı tarafından kuruldu: Michael Levine, Afred Kahn and Darius Gaskins. 92 milyar dolarlık price.com’un bu değeri koşullu fiyat teklifi dediğimiz bir teoriye dayanır ki, yine bir ekonomist olan Jay Walker tarafından bulundu. Son dönemlerde popüler hale gelen online arkadaş bulma uygulamalarının algoritması da davranış bilimleri üzerinde çalışan Dan Ariely gibi iktisatçılar tarafından bulundu. Bu şirketlerin hepsi son yıllarda ortaya çıktı ve önümüzdeki yıllarda da bunun gibi birçok şirket ve yeni iş alanları ortaya çıkacak. Bu bilinmezliğe en kolay ayak uydurabilen kişiler ekonomi öğretiminin verdiği analitik düşünme yeteneğine sahip kişiler olacak. Ekonomi, eğlenceli hayatın içinden bir daldır. Bu eğitim sadece size meslek kazandırmaz aynı zamanda hayata bakış açınızı da değiştirebilir.”

Veri okumak önemli hale geldi

Günümüzde ‘veri’nin çok önemli hale geldiğini ve hayatın her alanında veri kaydedildiğini vurgulayan Başer, verileri okuma ve değerlendirme konusunun da ekonominin alanına girdiğine işaret etti.  Başer, tercih yaparken öğretim üyelerinin mezun oldukları okulların da araştırılması gerektiğini belirterek, eğitim dili İngilizce olan üniversitelerin dünyayı yakalamak açısından çok önemli olduğunu söyledi. Başer, Covid-19 salgını boyunca internet altyapısı güçlü okulların online eğitime çok çabuk uyum sağladıklarını vurgulayarak, “Öğrencilerin tercihlerini yaparken, salgın sırasında üniversiteler arasında yapılan öğrenci memnuniyeti anketlerini incelemelerinde fayda var” dedi.

Kaynak: (BHA) - Beyaz Haber Ajansı

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER