© TeknoZil 2022

Pera Film’den Çevrimiçi Program: “Dijital Duygular”

Pera Film’in “Zevk Meselesi” sergisinden ilhamla hazırladığı “Dijital Duygular” başlıklı seçki, dijital kültürün ve internetin şekillendirdiği yaşamlarımıza sanat filmleri ve videoları aracılığıyla ayna tutuyor. Program, 9 - 29 Mayıs tarihleri arasında Pera Müzesi web sitesinden ücretsiz izlenebilir.

Pera Müzesi Film ve Video ProgramlarıZevk Meselesi sergisi kapsamında Dijital Duygular adlı seçkiyi çevrimiçi olarak izleyiciyle buluşturuyor. Sergi, ortaya çıktığı günden bu yana anlamı sürekli değişen kitsch kavramının beğeninin şekillenmesindeki rolüne odaklanırken; film programı, sınıfsal bir gösterge olarak beğeni kavramının, yüksek sanata karşın kitle kültüründeki yükselişin ve nesne kültüründen dijital kültüre geçiş sürecinde şekillenen görsel dilin, sinema ve video sanatındaki yansımalarını bir araya getiriyor.

ABD ve İspanya’dan, görselliği ile dikkat çeken 5 yapımın yer aldığı programda, internet dünyasının ve tüketim kültürünün toplumsal yansımaları çarpıcı bir dille ortaya konuluyor.

Popüler kültür ve internet dünyasının renkli simaları

Ünlü rock grubu Lynyrd Skynyrd'ın Freebird şarkısının komik ve gürültülü bir uyarlaması olan Özgür Kuş’ta Suzie Silver, tüm rolleri hem yönetiyor hem de oynuyor. Cinsiyetler ve türler arası geçişi sağlamak üzere olağanüstü bir görüntü yelpazesinden ve özel efektlerden faydalanan yönetmen, izleyiciye muhteşem bir görsel şölen sunuyor.

Julia Meltzer ve Amanda Ramos’un, internetin sosyal mekân olarak nasıl işlediğini ele aldıkları kısa filmi (chantlandia), izleyiciyi şu sorgulamalara teşvik ediyor: Bilgi Çağı bizi gerçekten bir araya mı getirir, yoksa birbirimizden daha fazla ayrılmamıza mı neden olur? Bilgisayarın plastik arayüzüyle samimi ve yakın olabilir miyiz?

Programın en eğlenceli filmlerinden biri de Brooklyn'li bir sokak kedisinin internet kullanıcılarına aşk mektubu niteliğindeki Mükemmel Yabancılar İçin Sevgililer Günü. 2006 yılında anonim biçimde internette yayınlanan ve yaklaşık yarım milyon görüntülemeye ulaşarak YouTube'un açılış sayfasına düşen kısa film, “viral” hale gelen sanat videolarının ilk örneklerinden biri.

İleri teknoloji toplumundan kıyamet sonrası manzaralar

Shu Lea Cheang, aynı oyuncularla farklı dönemlerde çektiği iki filmiyle programda yer alıyor. Beyaz, burjuva, heteroseksüel bir dünyada kurumsal kapitalizm tarafından sınırlara itilmiş insanlar arasındaki bağları ortaya çıkartan Fresh Kill, yüksek teknolojik tüketim kültürünün zehirli sonuçlarına maruz kalan kıyamet sonrası bir manzarayı tasvir ediyor. Ulusaşırı şirketlerin Üçüncü Dünya ülkelerinden hammadde getirirken hem ürünleri hem de insanları zehirlediği temasından hareket eden film, Staten Island’ı kaplayan kurgusal katı atık sahası Fresh Kill’de geçiyor. Cheang’in konum tabanlı mobil internet dizisi Harikalar Geziniyor ise Madrid'in Maravillas (Harikalar) olarak da anılan Malasaña semtinde geçiyor. Dizi, anaakım-dışı yeni eşcinsel kuşağı; mülteciler, göçmenler, açık aileler, sürdürülebilir yaşam gibi konular çerçevesinde ele alıyor.

Kaynak: (BHA) - Beyaz Haber Ajansı

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER