Tarihi Yanılgıdan Dönüş
İÇ HABERAnkara Savaşı (1402)’nın Haymana’nın Culuk mahallesinde yaşandığı tezini sunan Çankırı Karatekin Üniversitesi’nden Prof. Dr. Osman Gümüşçü ve Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi’nden Doç. Dr. İlker Yiğit, Haymana Belediyesi’nin desteğiyle bölgede saha çalışmalarına başladı.
Ankara Savaşı (1402)’nın Haymana’nın Culuk mahallesinde yaşandığı tezini sunan Çankırı Karatekin Üniversitesi’nden Prof. Dr. Osman Gümüşçü ve Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi’nden Doç. Dr. İlker Yiğit, Haymana Belediyesi’nin desteğiyle bölgede saha çalışmalarına başladı.
Osmanlı Devleti ile Timur Devleti arasında 1402 yılında yapılan Ankara Savaşı’nın Haymana’nın Culuk mahallesinde geçtiğini öne süren Prof. Dr. Osman Gümüşçü ve Doç. Dr. İlker Yiğit’in tezleri üzerine harekete geçen Haymana Belediyesi, iki hoca ile iletişim kurarak kendilerini Haymana’ya davet etti. Hafta sonu, iki hocanın ve Haymana Belediyesi uzmanlarının içinde yer aldığı bir ekip, Culuk mahallesinde saha araştırmalara başladı.
Gümüşçü “Yanlış Çeviriden Kaynaklı Tarihi Bir Hata”
Ankara Savaşı’nın geçtiği yerle ilgili mevcut görüşün yanlış bir çeviriden kaynaklandığını düşündüklerini belirten Prof. Dr. Gümüşçü; “Bizim en temel dayanağımız Timur’un tarihçisi Nizamettin Şami. Timur’un yanından ayırmadığı Şami, Ankara Savaşı’nın geçtiği yerden bahsederken ‘Timur Culuğ arazisine kondu’ diyor. Şami’nin kitabını 1940’lı yıllarda Türkçe’ye çeviren Necati Lugal, çeviriye koyduğu dipnotta bu ifade için ‘Culuğ diyor ama bu herhalde Çubuk olacak.’ ifadesiyle kendi düşüncesini kitaba ekliyor. Oysa Nizamettin Şami, açık açık Culuk diyor. Bir diğer önemli bilgi de Osmanlı tarihçisi Neşri’nin eserinde; ‘Yıldırım otağını Sivriler’e kurdu.’, Timur için de ‘suyun başını tuttu’ ifadelerini kullanıyor. Sivriler denilen yer, bugün Culuk mahallesindeki Sivritepe’dir. Suyun başı dediği yer ise Mogan ve Eymir gölleri olsa gerektir. Çünkü en önemli su kaynakları bu göllerdir. Çubuk çayının iki orduya yetmesi mümkün değil. Dolayısıyla tarihçilerin bahsettiği su kaynakları buralar. Erken Osmanlı kroniklerinde Çubuk adı zaten geçmiyor.” dedi.
Yiğit “Arazideki Tokonomik Veriler de İşaret ediyor.”
Burdur Mehmet Akif Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. İlker Yiğit ise arazideki verilerin de Haymana’yı işaret ettiğini belirterek “Yıldırım Beyazıt’ın ordusunun konakladığı yer için kaynaklarda geçen kurak çöl, kuru çöl ve Kerbela gibi tepelerin, bugünkü Culuk mahallesi ve civarında olması, bu noktada elimize ulaşan önemli ipuçlarıdır. Sahada yapacağımız kazı çalışmalarında 600 senelik bir savaş aleti, bir şehitlik vs… bulduğumuzda iddiamızı bilimsel olarak ispatlamış olacağız.” diye konuştu.
Turgut “Tarihimizin Dönüm Noktalarında Hep Haymana Var”
Tarihimizin dönüm noktalarında hep Haymana’nın olduğunu belirten Haymana Belediye Başkanı Özdemir Turgut; “Osmanlı’nın Anadolu’da ilk yerleştiği yerlerden biri Haymana, ismimizin kökeni Ertuğrul Gazi’nin annesi Hayme Ana’dan geliyor. Osmanlı’nın kuruluşunda böylesine önemli bir rolümüz var, Sakarya Meydan Muharebesinin kazanıldığı ve Türkiye Cumhuriyeti’nin bir anlamda temellerinin atıldığı yer de Haymana… Şimdi de Ankara Savaşı’nın İlçemiz Culuk mahallesinde geçtiği tezi var. Halk arasında ve bazı kaynaklarda Ankara Savaşı öncesi Timur’un bugünkü Demirözü mahallemizde karargâhını kurduğu, köyün Timurözü olan ve zamanla Demirözü’ne dönüşen isminin de buradan geldiğini biliyorduk. Başka bir rivayette ise karargahını Haymana’da kuran Timur’un çok sevdiği ve yanından ayırmadığı kızı Mana’nın Ankara Savaşı sırasında burada vefat ettiği, buna çok üzülen Timur’un sürekli ‘Hey Mana’ diye feryat figan ortalığı inlettiği ve o yüzden buraya da Hey Mana dendiği şeklindedir. Bu bilgilerin yanında hocalarımızın tezlerini de duyunca kendileriyle irtibata geçerek onları Haymana’ya davet ettik, kendilerine bizleri heyecanlandıran bu teze elimizden gelen desteği vereceğimizi belirttik. Bugün de hocalarımız; Belediyemiz yetkilileri, Culuk Muhtarı ve hemşehrilerimizle saha araştırması yapıyorlar. Bulunacak bulgular ışığında ve hocalarımızın yönlendirmesiyle gerekli çalışmaları yapacağız.” dedi.
Culuk muhtarı Yakup Türkoğlu da dedelerinden buralarda mezarlar olduğunu duyduklarını belirterek “Mahallemizin adı zaten Culuk Ören Yeri olarak da bilinir. Dedelerimiz anlatırdı, eski mezarlar, tarihi alanlar olduğunu. Bizler de heyecanlandık, araştırmanın sonucunu sabırsızlıkla bekliyoruz. Hocalarımıza ve Haymana Belediyesine araştırmaları ve çalışmaları için teşekkür ediyoruz.” dedi.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı
İlginizi Çekebilir