Trabzon için önemli İmza! Bakan Varank'ın katılımı ile atıldı
İÇ HABERDoğu Karadeniz Kalkınma Ajansı Cazibe Merkezleri ve Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı İmza Töreni, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank'ın katılımıyla gerçekleştirildi.
Doğu Karadeniz Kalkı,nma Ajansı Cazibe Merkezleri ve Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı İmza töreni gerçekleştirildi.
Hamamizade İhsan Bey Kültür Merkezi'nde düzenlenen törene Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Bakan Yardımıcısı Mehmet Fatih Kacır, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, AK Parti Trabzon Milletvekili Muhammet Balta, AK Parti Trabzon İl Başkanı þSezgin Mumcu, KTÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı, TTSO Başkanı Suat Hacısalihoğlu ve davetliler katıldı.
Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu yaptığı konuşmada "Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı bünyesinde destek projelerle ilgili imza töreni yapılacak. Bu projeleri sizlerle paylaştık ve sizlerde bunlara onay verdiniz. Bunların içinde dezavantajlı kesimlerle ilgili projeler var. Daha bir çok proje var. Bizleri hiç kırmadınız. Doğduğunuz büyüdüğünüz bu şehire desteklerinizi her zaman gösterdiniz." ifadelerini kullandı.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ise konuşmasında şu ifadeleri kullandı:
Bilim ve teknoloji yarışmalarından fabrika yatırımlarına, bölgesel kalkınma projelerinden istişarelere kadar dolu dolu bir gündemimiz var.
Zaten biz her daim çalışmanın, emeğin ve çabanın peşinde olduk.
Sayın Cumhurbaşkanımızın bize gösterdiği hedefler doğrultusunda her zaman durmak yok yola devam dedik.
İşte şimdi de burada, hem Trabzon’umuz hem bölgemiz hem de ülkemiz için önemli 6 projenin sözleşme imza törenini gerçekleştiriyoruz.
İmzalarını atarak resmen başlatacağımız bu projelerin yatırım bedeli 55 milyon liranın üzerinde.
Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı koordinasyonunda uygulanacak bu projeler balıkçılıktan tarım ve teknolojiye, turizmden sosyal içermeye birçok konuyu kapsıyor.
Her biri birbirinden önemli bu projelerle Trabzon’un mevcut altyapısını daha da sağlamlaştıracak, ilimiz ekonomisinin gücüne güç katacağız.
Tabi bu kadar çok projeyi detaylı anlatmaya süremiz yetmez ama ben birkaç tanesine kısaca değinmek istiyorum.
Örneğin, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odasının yürüteceği “Kapalı Devre Sistemle Biyoteknoloji Uygulanmış Yumurta Temininde Dışa Bağımlılığa Son” adlı projemiz.
Bu projede 32 milyon lirayı aşan bir yatırımla 3 bin 600 metre kare alanda devasa bir somon balığı yumurtası ve yavrusu üretim tesisi kuracağız.
Oluşturacağımız 5 adet kapalı devre ünitede yılda 12 milyon adet balık yumurtası ve 8,7 milyon adet yavru balık üretimi yapılacak.
Proje tamamlandığında balık yumurtası ithalatını yıllık yüzde 50 azaltmayı, Türk Somonu üretimi ve ihracatını ise yüzde 20 artırmayı hedefliyoruz.
Bu sayede her yıl 3 milyon dolar yatırımcımızın cebinde kalacak.
Bir diğer projemiz de, Sürmene Belediyesi tarafından uygulanacak “Trabzon Gemi İnşa Kapasite Geliştirme” projesi.
6 milyon liralık yatırımla Sürmene Çamburnu tersane alanında yeni bir rıhtım yapacağız.
Rıhtım sayesinde gemi inşa sanayiinde faaliyet gösteren firmalarımızın altyapı ihtiyaçlarını gidererek üretim kapasitelerini artıracağız.
Proje tamamlandığında yıllık 20 adet gemi üretilmesi ve 50 milyon dolarlık ihracat yapılmasını hedefliyoruz.
Sonraki projemiz de, Akçaabat Belediyesi tarafından uygulanacak “Akçahasat” isimli proje.
Akçahasat projesiyle ilçede yetişen hurma, çilek, zeytin, aronya, kivi gibi ürünlerin üretim ve depolama işlemlerinin yapılabileceği bir tesis kuracağız.
Burada üretilecek ürünler sahil şeridinde oluşturulacak 5 büfe ve elektronik ortamda satışa sunulacak.
15 kadının istihdam edileceği proje ile yıllık yaklaşık 1 milyon liralık satış hacmi oluşturmayı hedefliyoruz.
Son olarak, Trabzon Büyükşehir Belediyesi tarafından uygulanacak “Botanik Atölyeler İle Öğren, Üret ve Sat” adlı projeye değinmek istiyorum.
Trabzon Botanik Park’ta yer alan atıl durumdaki atölyeleri düzenleyip eğitim amaçlı kullanacağız.
Burada verilecek eğitimlerden sonra sepet, ahşap oyma ve teraryum gibi alanlarda üretimler gerçekleştirilecek.
Amacımız sosyal yardıma ihtiyaç duyan dezavantajlı gruplardan oluşan vatandaşlarımıza 740 saati bulan eğitimler vererek istihdam edilmelerini sağlamak.
Bugün imzalarını atarak uygulamaya başlayacağımız tüm bu projelerdeki hedefimiz Trabzon’u bölgesinin ve ülkemizin önemli merkezlerinden biri haline getirmek.
Trabzonlu vatandaşlarımıza ve işletmelerimize layık oldukları hizmetleri sunabilmektir.
Şüphesiz yaptığımız yatırımlarla Trabzon, ülkemizin parlayan yıldızlarından biri olarak yoluna devam edecek.
Değerli misafirler,
Malumunuz tıpkı Trabzon’un olduğu gibi diğer tüm illerimizin kendine has özellikleri var.
Dolayısıyla, ülkemizin topyekûn kalkınmasında illerimizin farklılaşan ihtiyaç ve potansiyellerini dikkate almanın ne kadar önemli olduğunun farkındayız.
İşte bu bilinçle, “Bölgesel Kalkınma” yaklaşımını hükümetlerimiz döneminde temel bir politika alanı olarak belirledik.
İllerimizin ve bölgelerimizin sahip olduğu potansiyelleri harekete geçirmek, rekabet güçlerini artırmak için çalışıyoruz.
Kalkınma ajansları ve bölge kalkınma idarelerimiz aracılığıyla sayısız planlama çalışması yapıyor, destek programları uyguluyoruz.
“Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı” ile yoksulluk, göç ve kentleşmeden kaynaklanan sosyal sorunları gidermeye yönelik projelere destek veriyoruz.
“Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı” ile bölgesel çekim merkezi niteliğindeki şehirlerde üretim ve yenilik faaliyetlerini destekliyoruz.
Zaten, bugün sözleşmesini imzaladığımız projelerin ikisini CMDP’den, diğer ikisini de SOGEP’ten finanse edeceğiz.
Önümüzdeki dönemde de ülkemizin kalkınma perspektifini dikkate alarak, üretim, istihdam ve yüksek katma değeri sağlayacak yenilikçi yatırımları desteklemeye devam edeceğiz.
Tabi ki Trabzon’a yaptığımız yatırımlar saydıklarımdan ibaret değil.
Ak parti hükümetleri döneminde Trabzon’a yapılan yatırım miktarı 43 Milyar Liraya yaklaştı.
Bu dönemde, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak biz de üzerimize düşeni yerine getirdik.
OSB’lerden teknoloji geliştirme bölgesine, ar-ge ve tasarım merkezlerinden KOBİ desteklerine, bilim ve teknolojiye yönelik desteklerden yatırım teşviklerine kadar birçok alanda Trabzon’a önemli kaynaklar aktardık.
Buraya yapılan her yatırımın Karadeniz’in coşkun dalgalarıyla tekrar bize misliyle döndüğünü görmek de bizim için ayrı bir mutluluk sebebi.
Bakınız 2004 yılından bu yana düzenli olarak büyüyen ilimizin ekonomisi 2019 yılında 12,5 Milyar Liralık bir milli gelir yaratmış.
Bu gelirin bileşenlerine baktığınızda Trabzon’un sanayi performansının düzenli bir şekilde arttığını ama hizmetlerin hala çok önemli bir yer tuttuğunu görüyoruz.
2004’te Trabzonun milli geliri içinde sanayinin payı yüzde 11 iken 2019’da yüzde 15’lere yükselmiş durumda.
Bu artış ihracata da yansıyor, 2020 yılında salgının etkisiyle biraz düşüş yaşansa da 1 milyar dolarlık bir ihracat yapılmış.
2002 yılında bu rakamın sadece 230 Milyon Dolar civarında olduğunu göz önünde bulundurduğunuzda kaydedilen ilerleme daha net ortaya çıkıyor.
Tabi Trabzon’un potansiyeli bunun çok ötesinde ve daha alacak çok yolumuz var.
Bu potansiyeli harekete geçirmek üzere durmadan dinlenmeden yorulmadan çalışmaya devam edeceğiz.
Değerli misafirler,
Bizler Son 19 yılda Ak Parti hükümetleri olarak her zaman hizmet siyaseti yaptık.
İş üretmenin, proje üretmenin, yatırım yapmanın derdinde olduk.
İşte bu yüzden her daim vatandaşlarımızın takdirini kazandık.
Buna layık olabilmek için pandemi şartlarına rağmen yatırımlarımıza devam ediyoruz.
Bugün burada gerçekleştirdiğimiz yatırımlar da hem Trabzon’umuza hem de ülkemizin gelişmesine önemli katkılar sağlayacak.
Ben bu duygu ve düşüncelerle sözlerime son verirken imzasını attığımız tüm projelerin Trabzon’umuza hayırlı uğurlu olmasını diliyorum.
Projelerin hayata geçmesinde katkısı olan yürütücü kuruluşlarımıza, kalkınma ajansımıza ve Bakanlığımızdaki çalışma arkadaşlarıma şükranlarımı sunuyorum.
Katılımınızdan dolayı her birinize teşekkür ediyorum.
Sağ olun, var olun.
Allah’a emanet olun
İlginizi Çekebilir