Trabzon’da kira artışı dikkat çekti
İÇ HABERTrabzon’da hem konut hem villa-müstakil yapı bazında kira artışı dikkat çekti.
Lisanslı Değerleme Uzmanı Serkan Bal, emlak sektöründe talep artış oranı azalsa da ihtiyaç kaynaklı talebin devam ettiğini ve hem kirada hem de satışta fiyatların arttığını söyledi. Bal, Aydın ve Trabzon illerinin kira artış oranıyla dikkat çektiğini belirtti.
KİRALAR YÜZDE 49 ARTTI
Açıklamada şu ifadeler yer aldı:
“Yüzde olarak artışları incelediğimizde Aydın, Trabzon, Balıkesir, Tekirdağ, Kocaeli, Ankara illerinin üst sıralarda olduğu görülüyor. Aydın ili hem konut bazında hem villa/müstakil yapı bazında kira artış oranları ile dikkati çekiyor. İzmir, Muğla gibi popüler tatil beldeleri ile kıyaslandığında Aydın kira piyasa değeri olarak daha makul seviyelerdeydi. Hem çevresindeki tatil bölgelerine ulaşım rahatlığı hem konumundan dolayı talebin arttığı tercih edilirliğinin daha iyi seviyelere geldiği görülüyor. Bu etkenler de kira artışlarına yüzde 49 oranında etki etti.”
Serkan Bal, açıklamasını şöyle sürdürdü:
“Yazlık bölge olarak önde gelen illerden olan Muğla’da konut bazında kira artış ortalaması yaklaşık yüzde 13, villa/müstakil yapılarda ortalama kira artış oranı yüzde 31, İzmir’de konut bazında yüzde 14, villa/müstakil yapılarda ortalama kira artış oranı yüzde 35 seviyelerindedir. Oranlar bölgelere göre bir miktar düşük gözükse de aslında mutlak kira bedel artışları olarak düşünüldüğünde Muğla ve İzmir villa/müstakil yapılarda ilk sıralarda yer almaktadır. Bunun nedeni de mevcuttaki kira bedellerinin diğer kıyaslanan illere göre daha yüksek olmasından kaynaklanmaktadır. Aydın’ın mutlak bedel artışlarında Muğla ve İzmir’den sonra sıralamada yer almakta olup burada da ön planda olduğu görülmektedir.”
“KİRA ARTIŞI SATIŞ FİYATLARINA DA YANSIDI”
Kira bedellerindeki artışın satış fiyatlarına da yansıdığını belirten Bal; “Kira bedellerinin ve satış bedellerin makul seviyelere inebilmesi için makul miktarda konutun stoka girmesi yani imal edilmesi gerekiyor. Ancak inşaat maliyetleri çok yüksek, bir de imalat süresinin 24-36 ay arasında olduğu düşünülürse bugün alınacak önlemlerin sonuçlarının ancak 2 yıl sonra piyasaya etki edebileceğini söyleyebiliriz.” şeklinde konuştu.
İlginizi Çekebilir