Kahramanmaraş depremine dair veriler dehşete düşüren gerçekleri de bir bir ortaya çıkarıyor. Dünyanın en büyük depremleri arasındaki asrın felaketi yüzeye 7 kilometre yakınlıkta gerçekleşti.
6 Şubat'ta Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri merkezli gerçekleşen 7,7 ve 7,6 şiddetindeki depremler asrın felaketi olarak nitelendiriliyor. Deprem nedeniyle can kaybımız 30 bini aştı. Türkiye felaketin ardından seferber oldu. Arama kurtarma çalışmaları sürüyor.
DEPREM VERİLERİ DEHŞETE DÜŞÜRDÜ
Öte yandan Kahramanmaraş depremine dair dehşete düşüren gerçekler ortaya çıkıyor. Dünyanın en büyük depremleri arasındaki felaket yüzeye 7 kilometre yakınlıkta gerçekleşti.
Önceki yüzeye en yakın deprem ABD Alaska'da yüzeye 25 kilometre yakınlıkta gerçekleşmişti. Yine Kahramanmaraş depreminde ortaya çıkan enerji yoğunluğunun 30 katrilyon olduğu belirtiliyor.
Hiroşima'daki atom bombasında bile 15 trilyon enerji yoğunluğu ortaya çıkmıştı. İşte asrın felaketinde şoke eden gerçekler...
123 YILIN EN BÜYÜK İKİNCİ DEPREMİ
Kahramanmaraş depremi, Türkiye Cumhuriyeti topraklarında kaydedilen depremler içerisinde 123 yılın en büyük ikinci depremi olarak kayıtlara gerçekleşti. Deprem şiddeti olarak en yükseği ise 1939 yılındaki Erzincan depreminde kayıtlara geçti.
DEPREMİN VURMADIĞI BÖLGEMİZ YOK
Yine 123 yıllık süreçte gerçekleşen 6 ve üzeri depremler ise Türkiye topraklarında depremin adeta ayrım gözetmeksizin her bölgemizi vurduğunu gözler önüne seriyor. 1939 Erzincan, 2023 Kahramanmaraş, 1930 Hakkari, 1976 Van, 1944 Gerede, 1999 Gölcük depremleri sırasıyla en büyük sarsıntılar olarak kaydedildi.
YÜZEYE YAKINLIK 7 KM! EŞİ BENZERİ YOK
Uzmanlar tarafından depremlerin şiddetiyle birlikte asıl sarsıcılığını artıran detayın yüzeye yakınlık olduğu belirtilmekte. Bu noktada ise Kahramanmaraş depremi ne yazık ki dehşete düşüren bir gerçeği barındırıyor.
Yüzeye 7 kilometre yakınlıkta gerçekleşen Kahramanmaraş depreminin dünya üzerinde eşi benzeri yok.
Öyle ki ABD'nin Alaska bölgesinde 1964 yılında gerçekleşen depremin yüzeye yakınlığı 25 kilometreydi. Şu ana kadar kayıtlarda Kahramanmaraş'ın ardından en büyük deprem Alaska.
MARAŞ: 30 KATRİLYON, HİROŞİMA 15 TRİLYON!
Tarihteki en büyük felaketlerin ortaya çıkardığı enerji yoğunluğuna bakıldığına ise şoke olmamak elde değil. Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan depremleri sonrasında ortaya çıkan enerji yoğunluğu 30 katrilyon.
Bu sayının ne kadar büyük olduğunu Japonya'nın Hiroşima depreminde ortaya çıkan 15 trilyonluk enerji yoğunluğuna bakınca görüyoruz. Kahramanmaraş kendisine en yakın felaket olan Hiroşima'dan bile korkunç derecede yüksek bir enerji yoğunluğuna sahip.
KAYNAK: SABAH GAZETE
Yorum Yazın