İstanbul
DOLAR34
EURO37
ALTIN2730

KTÜ'den Yerli 'Su Altı Drone' u

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
KTÜ'den Yerli 'Su Altı Drone' u
Karadeniz Teknik Üniversitesi öğrencilerinden oluşan Creatiny Grubu, yerli üretim "su altı drone"u geliştirdi.

İstanbul Yeni Havalimanı'nda gerçekleştirilen TEKNOFEST'e insansız su altı sistemleri kategorisinde katılan KTÜ Creatiny Grubu, festival süresince kendi yerli üretimleri olan ve dünyada "ROV" olarak bilinen su altı görüntüleme sistemini tanıttı.

Katılımcıların büyük ilgi gösterdiği yerli üretim su altı teknolojisi, suyun 20 metre derinine kadar görüntüleme yapabiliyor. Bağlantı sorununun çözülmesi halinde sualtı aracı, 100 metreye kadar görüntüleme yapabilecek.

1000 TL'ye mal oldu

Creatiny Grubu Kaptanı Kaan Öztürk, Creatiny Grubu'nun bilgisayar ve elektronik mühendisliği bölümü öğrencilerinden oluştuğunu, tasarım üzerinde yaklaşık 6 ay boyunca yoğun şekilde çalıştıklarını anlattı.

Aracı tasarlarken yerli bir araç üretmeyi hedeflediklerini aktaran Kaan Öztürk, yurt dışında ROV adı verilen bu su altı araçlarının çok popüler olduğunu, insanların artık uzayı ve su altını keşfetmeye başladığını söyledi.

Bu aracın bir iticisinin yurt dışında 200 dolar civarında olduğunu belirten Öztürk, kendi araçlarını ise 1000 TL'ye mal ettiklerini dile getirdi.

5 dakikada kuruluyor

Kaan Öztürk, yerli sermaye ile bu teknolojilerin yapılabileceğini göstermek istediklerini ifade ederek, "Bu araçları herkes elinden geldiğince küçültmeye çalışıyor taşınabilir olması için. Normalde yurt dışında imal edilen ROV'lar, biraz kaba üretiliyor" dedi.

Kendi ürettikleri aracın basit görevleri gerçekleştirebileceğini anlatan Kaan Öztürk, şunları söyledi:

"Örneğin birisi boğulduğunda, dalgıç çağırmak yerine bu araç kullanılabilir. Aracı 5 dakika içinde kurup, suya atıp, gözlem yapabiliyorsunuz. Maliyetini de çok düşürmeye çalıştık. Çünkü maliyeti düşürebilirsek, cihaz herkes için erişilebilir olacak. Bu aracı satma planımız da var. Şu an en zayıf noktası bağlantıları. Bu sorunu çözebilirsek, 100 metreden daha derine girebilir. Bu cihazlar su altında kablosuz sinyal çalışmadığı için mecburen kablo ile çalışıyor. Elimizdeki kumandayla bağlantı kurarak, cihazın kamera görüntüsünü alıyor, her türlü veri alış verişini yapabiliyoruz."

"Bunun kadar küçük üretilmiş ROV yok"

Öztürk, geliştirdikleri aracın tam anlamıyla bir su altı drone'u olduğunu ve TEKNOFEST'te birçok kişinin de aracı kullanma imkanı bulduğunu vurgulayarak, "Kullanması çok keyifli. Henüz isim koyamadık. Bir tavsiye olursa iyi olur bizim için. Şu an bunun kadar küçük üretilmiş ROV yok. Bunu, kit halinde satmayı düşünüyoruz. Biz, herkesin bu teknolojiye erişmesini istiyoruz" diye konuştu.

Kaan Öztürk, aracı emniyet ve jandarmanın basit görevlerde kullanabileceğini, talep edilirse onlar için aracı ücretsiz de sağlayabileceklerini sözlerine ekledi. Kaynak: AA

Anahtar Kelimeler:
Çoruh EDAŞ'tan Trabzonlulara aydınlatma denetimi uyarısıÖnceki Haber

Çoruh EDAŞ'tan Trabzonlulara aydınlatma...

Ağustos Ayı Yaş bedelleri üreticinin hesabında.Sonraki Haber

Ağustos Ayı Yaş bedelleri üreticinin hes...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar