Asgari ücret ile ilgili son dakika açıklaması geldi. Asgari ücret için olası zam tahminleri tek tek açıklandı. Asgari ücrete ara zam kesinleşti.
Asgari ücrete Temmuz zammı geliyor. Emekliye zam düzenlemesi sonrası 'Asgari ücrete zam olacak mı' sorusu merak ediliyordu. Erdoğan ve Bakan Bilgin Temmuz ayını işaret etti. Asgari ücret Ocak ayında yüzde 54,7 artışla net 8506 TL'ye yükseldi. Asgari ücret döviz bazlı ise dönemin kuruyla 455 dolara yükselerek çifte rekor kırdı.
TEMMUZ AYINDA ASGARİ ÜCRETE ARA ZAM GELİYOR
Asgari ücret Ocak 2023 dönemin yüzde 54'ün üzerinde rekor artışla net 8 bin 506 TL brüt ise 10 bin 8 TL oldu. Asgari ücret dönemin kur düzeyi ile 455 dolar seviyesine çıkarak çifte rekor kırdı. Emekliye zam düzenlemesi sonrası 'Asgari ücrete zam olacak mı' sorusu merak ediliyordu. Recep Tayyip Erdoğan asgari ücrete ara zam için Temmuz ayını işaret etti.
İHRACAT YÖNLÜ BÜYÜME STRATEJİSİ İLE REKOR GELDİ
Sabah'tan Mete Dirice'nin haberine göre; Üretim, istihdam temelli ihracat yönlü büyüme stratejisini benimseyen Türkiye'nin ihracatı geçen yıl 254,2 milyar dolara yükseldi. Bu rakam 2021 yılında 225,37 milyar dolar, Covid-19 yılı olarak adlandırılan dünyada kapanmaların dikkat çektiği 2020'de 169,5 milyar dolar kayıtlara geçti.
Uygulanan ekonomi modeliyle 2021'de yıllık ihracat yüzde 33, 2022 ise yüzde 12,8 artarak rekor kırdı. Yeni hedef ise 300 milyar dolar olarak açıklandı. Bu dönemlerde Türk şirketlerinin kuvvetli bilançoları ve karlılıkları göze çarptı.
TALİMATI VERDİ: ÇALIŞANLARIN, EMEKLİ VE MEMURLARIN GELİRLERİ ARTACAK
Uygulanan ekonomi modeliyle artan milli gelir artışlarını tabana yayacak yeni düzenlemeler için Recep Tayyip Erdoğan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı'na talimatını verdi. Yapılacak düzenlemeler çalışanlar, emekli ve memurlar başta olmak üzere hemen her kesimin alım gücünü artıracak.
YENİ DÖNEMDE SOSYAL DEVLET ANLAYIŞI DAHA DA GÜÇLENECEK
Yeni dönemde sosyal devlet anlayışının daha da güçlendirilmesi talimatını veren Recep Tayyip Erdoğan, enflasyonun sabit gelirliler üzerindeki tahribatının ortadan kaldırılması düzenlemelerin hızla hayata geçirilmesini istedi. İlk düzenlemeler en düşük emekli maaşı ve bayram ikramiyeleri için oldu.
EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI 2023'TE YÜZDE 114 ARTTI
Ocak öncesi 3.500 TL olarak uygulanan en düşük emekli maaşı, yıl başında 5.500 TL'ye ardından geçtiğimiz günlerde yapılan düzeltmeyle 7.500 TL'ye yükseldi. En düşük emekli maaşındaki artış enflasyon rakamlarının çok üzerinde yüzde 114'ü aşmış oldu. Bunun yanında AK Parti döneminde uygulamaya konulan emekli ikramiyesi yüzde 82 artışla 2.000 TL olarak belirlendi. Böylece 15 milyonu aşkın emekliye Ramazan ve Kurban Bayramı önce olmak üzere toplamda 4.000 TL ek ödeme yapılması kararlaştırıldı.
ÇALIŞANLARIN MAAŞLARINA VERGİ AYARI GELİYOR
Çalışanların maaşlarına vergi ayarı yapılarak alım gücünün artırılması hedeflenecek. Yeni düzenleme ile beraber ücretler üzerindeki vergiler yeniden belirlenerek çalışanların gelirlerini artırıcı uygulamalar hayata geçirilecek. Burada işçi tarafını temsilen TÜRK-İŞ ve işveren tarafını temsilen TİSK'in görüşleri alınarak taslak çalışmalar yapılıyor.
ENFLASYONDA DÜŞÜŞ BAŞLADI: 2 YIL İÇİNDE TEK HANE HEDEFİ
Emekli ve memur maaşları başta olmak üzere birçok kalemde belirleyici olacak Mart ayı enflasyon rakamları belli oldu. TÜİK'in açıkladığı rakamlara göre enflasyon oranı Mart ayında aylık bazda yüzde 2,29, yıllık bazda ise yüzde 50,51 olarak kayıtlara geçti. Yıllık rakamlar son 14 ayın en düşük seviyesi olarak dikkat çekti.
Yılın ikinci yarısıyla beraber istihdam ve üretimi koruyacak ve destekleyecek adımların yanısıra enflasyonu baskılayacak yeni tedbirler alınacak. Atılacak adımlarla hem enflasyonda düşüş hızlanacak hem de alım gücü yükselecek. 2 yıl içerisinde enflasyonun tek haneye inmesi hedefleniyor.
6 AYLIK ENFLASYON RAKAMLARI NE OLACAK?
Mart ayı enflasyon rakamları sonrası 3 aylık rakamlar netleşti. 3 aylık enflasyon oranı yüzde 12,52 oldu. Nisan, Mayıs ve Haziran ayı rakamlarının da aynı şekilde gelmesi durumunda 6 aylık enflasyon yüzde 26,61 olacak.
Öte yandan Merkez Bankası'nın Nisan ayı Piyasa Katılımcıları Anketi'ne göre 6 aylık enflasyonun yüzde 21,43 olması bekleniyor. İki hesabı beraber değerlendirirken 6 aylık enflasyonun yüzde 21,43-26,61 arasında bir değerde olmasının olasılığı arttı.
ASGARİ ÜCRET İÇİN TEK FORMÜL
Beklenen 6 aylık enflasyon rakamları ve önceki asgari ücret kararları dikkate alındığında yeni ücret için en güçlü seçenek yüzde 30 formülü oldu. Hesaplamalara göre; 6 aylık enflasyon rakamlarının kuvvetle muhtemelen yüzde 21,43-26,61 aralığında olması bekleniyor.
4
Yine bu rakamlarla beraber değerlendirildiğinde; formüller arasında en güçlü seçenek olarak yüzde 30 asgari ücret zammı öne çıkıyor. Enflasyonun üzerinde verilecek ücret artışı ve vergi düzenlemesi sonrası milyonlarca çalışanın alım gücü artırılacak.
Yüzde 30 formülü: Asgari ücrete Temmuz ayında yüzde 30 zam yapılması durumunda net ücret 11.058 TL brüt ücret ise 13.010 TL olacak. Böylece enflasyonun üzerinde zam belirlenerek, yeni ekonomi modelinin meyvelerinden olan milli gelir artışları tabana yayılacak. Asgari ücret 2022 Temmuz zammı da yaklaşık yüzde 30 civarında yapılmıştı.
Öne çıkan diğer iki formül ise şöyle:Yüzde 20 formülü: Asgari ücrete Temmuz ayında yüzde 20 zam yapılması durumunda net ücret 10.207 TL brüt ücret ise 12.010 TL olacak.
Yüzde 25 formülü: Asgari ücrete Temmuz ayında yüzde 25 zam yapılması durumunda net ücret 10.633 TL brüt ücret ise 12.510 TL olacak.
İşçi, işveren ve hükümettin 5'er kişilik ekibinden oluşan 15 kişilik Asgari Ücret Tespit Komisyonu Haziran ayında toplanacak ve ön görüşmelerini yapacak. 6 aylık enflasyon rakamlarının önemli bir kıstas olacağı son toplantı sonrası uzlaşılan rakam Recep Tayyip Erdoğan'ın onayına sunulacak. Erdoğan'ın onayının ardından yeni asgari ücret için yasal düzenleme süreci başlayacak.
DEPREM BÖLGESİNDE ASGARİ ÜCRET İÇİN DEVLET DESTEĞİ
Deprem bölgesinde işveren sigorta priminin doğrudan devlet tarafından karşılanacağı ve işverenin verdiği payın işçi maaşına ekleneceği bir model üzerinde çalışmalarda sona gelindi. Bu düzenlemeyle ağır hasarlan sanayi ve istihdamın bölgede yeniden canlanması amaçlanıyor. Bu asgari ücret düzenlemesi için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı birlikte çalışıyor.Mevcut 8.506 TL asgari ücret üzerinde işveren sigorta primi yüzde 20,5 ile 2.051,64 TL olarak uygulanıyor. Düzenleme yürürlüğe girince bu miktar işçinin cebine girecek. Yeni asgari ücret ile de bu tutar yeniden artacak.
YENİ EMEKLİLİK SİSTEMİ İÇİN DE ÇALIŞMALAR ŞİMDİDEN BAŞLADI
Yeni döneme damgasını vuracak bir dizi düzenleme daha yapılacak. Emeklilik sistemi yenilenecek. 23 yıllık sorun çözülerek Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) ile ilgili düzenleme çıkartıldı ve uygulanmasıyla birlikte milyonlarca vatandaş emeklilik hakkına kavuşurken yeni bir emeklilik reformunun işareti verildi.Özellikle kadınların ve annelerin öne çıktığı yeni emeklilik reformu, sosyal güvenlik sistemindeki birçok sorunu da çözmüş olacak.
Ev hanımlarına prim desteği gelecek ve emeklilik yolu açılacakAnne olma ve çocuk sayısına göre emeklilik yaşı geri çekilecekBağ-Kur ve SSK arasındaki 1800 günlük prim günü küçük esnaflar için eşitlenecekEYT kapsamına girmeyen ve 8 Eylül 1999 sonrasında sigortalı olanlar için kademeli emeklilik
Teknik çalışmasını Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın yürüteceği dev emeklilik reformunda bütçe çalışmaları da Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yürütülecek. Taslakların ortaya çıkması sonrası düzenlemeye son şeklini Başkan Erdoğan'ın onayından geçecek. (VATAN GAZETE)
Yorum Yazın