Bazı ATM'ler teknik sorun nedeniyle paraları ya da kartları yutabiliyor. Böyle bir problem yaşandığında bankalar parayı anında müşterilerin hesaplarına iade etmiyor. İade başvurularının sonuçlanması haftalar, aylar bile sürebiliyor. Bu sebeple vatandaşlar kişisel ödemelerini yapamadıkları için büyük mağduriyet yaşıyor. Böyle bir durumla karşılaşılırsa ne yapılabilir? Uzman isimler 'Bankalar oyalıyor' dedi ve önemli detaylara yer verdi.
Yağmur isimli öğrenci, ilk defa üniversite okumak için İstanbul'a geldi. Bir bankadan da üniversite öğrencilerinin kullanabileceği kredi kartı başvurusu yaptı. Bankadan kendisine kredi kartı verildi ve üniversite öğrencisi, artık işlemlerini o kart üzerinden gerçekleştirmeye başladı.
PARASI ÇALINMASIN DİYE HESABINA ATMAK İSTEDİ
Geçen haftaya kadar her şey normaldi. Ancak son olayla genç kız hayatının mağduriyetini yaşadı. Para yatırmak için bir bankanın ATM’sine gitti. Ailesinden aldığı ve kendisinin biriktirdiği tüm nakit parasını çalınmasın diye hesabına yüklemek istemişti. Aynı zamanda faturalar ve kredi kartı borcu da yatırdığı para üzerinden, hesaptan kesilecekti.
Bankada hesabı olan herkesi kapsıyor 15 gün detayı, hemen başvuru yapın
PARASI İÇERDE KALDI
Ancak bankamatik ünite arızası verdi ve para ATM'nin içinde kaldı. Genç kız hemen banka ile iletişime geçti. Hem şubelere gitti, hem de telefonla arayarak çözüm bulmalarını istedi. Ancak tek söylenen şey ‘beklemesi gerektiği’ idi. Aynı zamanda başvurunun üzerinden 6 ay geçene kadar işlem yapamadıklarını da kendisine iletmişlerdi.
KART BORCUNA DA FAİZ İŞLİYOR
Biriktirdiği binlerce lira bir anda uçup gitti. Öte yandan faturalara ve kredi kartına da günden güne faiz işliyordu. Olayın üzerinden yaklaşık olarak 1 ay geçti ancak hala para iadesi gerçekleştirilmedi. Genç kız olayın çözüme kavuşturulamaması sebebiyle büyük mağduriyet yaşadı.
Bankada hesabı olan herkesi kapsıyor 15 gün detayı, hemen başvuru yapın
PARA HEMEN İADE EDİLMİYOR, VATANDAŞLAR MAĞDUR
Çok sayıda vatandaş ATM’lerde teknik sorun nedeniyle mağduriyet yaşıyor. Ancak beklemekten başka seçenekleri de yok. Çünkü bankalar yutulan parayı anında müşteri hesabına iade etmiyor. Bu durumda öncelikle neler yapılabileceği merak ediliyor.
"ÇEŞİTLİ SEBEPLERLE 'PARA SIKIŞMASI' SORUNU YAŞANIYOR"
Tüketici Konfederasyonu (TÜKONFED) Bankacılık Komisyonu Başkanı Hüseyin Ölmez konu ile ilgili gazetevatan.com'a önemli açıklamalarda bulundu. Hüseyin Ölmez, ATM’lerin ileri teknoloji kullanan program ve cihazlara sahip olduğunu belirterek, “Günümüzde gerek bu cihazların kullanımdan kaynaklanan sorunları (hassasiyetlerini yitirmeleri) ve bu makinalarda kullanılan banknot paraların yıpranması nedeniyle, ‘para sıkışması’ olarak adlandırılan sorunlara da neden olmaktadır.” dedi.
Bankada hesabı olan herkesi kapsıyor 15 gün detayı, hemen başvuru yapın
YASAL DÜZENLEME YOK, YILLAR SÜREBİLİYOR
Mevzuatta para sıkıştırması ya da ATM’nin başka hataları nedeniyle çözüme yer veren bir yasal düzenleme olmadığına dikkat çeken Ölmez, bu nedenle vatandaşların ATM’lerle para yatırırken ya da çekerken yaşadıkları sorunlardan kaynaklanan şikayetlerin karara bağlanmasının bazen yılları aşan zaman aldığını belirtti.
TÜKONFED Bankacılık Komisyonu Başkanı Hüseyin Ölmez, sıkışan paranın saptanması ile ilgili şu ifadeleri kullandı:
Bankamatiklerde; para koyma işlemlerinde genellikle para sayımı yapılır ve makinadaki para anlık olarak sistem tarafında idare merkezlerinde izlenmektedir. Bu nedenle; sıkışan bir paranın saptanması en fazla 1 hafta zaman almalıdır. Makine çekilen ve yatırılan paraları küpür dökümüyle ve işlem yapanın adıyla kayıt etmektedir. Para sayımında ortaya bir fark çıkması ve bu farkın şikayetçi ile ilgili olduğu tartışmasızdır.
Para yatırırken ya da çekerken ATM’nin parayı yutması gibi bir durumla karşılaşan vatandaşlar ne yapabilir?
Hüseyin Ölmez yapılması gerekenleri tek tek sıraladı:
Bankamatiğe işlem yapmak (para çekmek ve ya yatırmak) amacıyla giden vatandaş öncelikle, ATM üzerindeki uyarıları okumalıdır. ATM de belirtilen günlük işlem limitine uygun davranmalıdır.
Önlem olarak; para yatıracak vatandaş, yatıracağı paranın kupürlerini sayarak not almalıdır.
Para sıkıştıran vatandaş, hemen zaman yitirmeden bankanın müşteri hizmetlerini aramalı, bankamatiğin nerede olduğunu belirtmeli; kiminle saat kaçta konuştuğunu not almalıdır.
Bankamatik şubenin dışında ise, hemen banka şubesine girerek görevlilere bilgi vermeli, eğer müşteri hizmetlerini aramadıysa şubeye yazı ile başvurmalı ve başvurduğunu kanıtlayıcı belgesini almalıdır.
Her iki durumda da; bankamatikte bulunan kamera kayıtlarının silinmemesini talep edip kayıtlara geçirilmelidir.
"BANKALAR VATANDAŞLARI OYALIYOR"
Gazetevatan.com’a konuşan Tüketici Konfederasyonu Başkan Vekili Av. İbrahim Güllü ise, aslında aynı gün saptanabilecek bu işlemlerde bankaların vatandaşı oyaladığını söyleyerek, “Bu nedenle banka kişiye 15 gün içinde olumlu cevap vermezse, Tüketici Hakem Heyetine müracaat etmelidir.” İfadesini kullandı.
DİLEKÇE İÇERİĞİNDE BELİRTİN!
Tüketici Hakem Heyetine müracaat için ne yapılması gerektiğini de ileten İbrahim Güllü, “Bankadan o günkü kamera kayıtları, ATM sayım tutanağı da talep edilmeli. Yatırılan paraların küpür dökümü de alındıysa, dilekçe içeriğinde bu da belirtilmelidir.” Şeklinde konuştu.
KAYNAK: VATAN GAZETE
Yorum Yazın