Madrid merkezli Callia Vakfı, sanata ve sanatçıya yaptığı katkılardan dolayı SAHA Yönetim Kurulu Başkanı Füsun Eczacıbaşı’nı “Uluslararası Sanata Destek” ödülü ile onurlandırdı. İspanya Kralı 6. Felipe’nin annesi Kraliçe Sofia’nın kuruluşundan itibaren destek verdiği ve bu yıl 7'ncisi düzenlenen ödül töreni, Madrid’deki San Fernando Güzel Sanatlar Kraliyet Akademisi’nde yapıldı. Törene uluslararası konuklarla birlikte SAHA Yönetim Kurulu ve kurumsal destekçileri ile Türkiye’nin İspanya Büyükelçisi ve eşi de katıldı.
2015 yılından beri etik ve ahlaki değerler çerçevesinde sanata destek ve filantropi alanındaki çalışmalarından ötürü İspanya ve Güney Amerika’nın önde gelen sanat destekçilerine verilen ödül, bu yıl ilk kez uluslararası bir isme, Füsun Eczacıbaşı’na verildi. Metropolitan Sanat Müzesi Direktörü Max Hollein, Madrid Güzel Sanatlar Kraliyet Akademisi Direktörü Tomas Marco ve Meksika Ulusal Sanat Müzesi Direktörü Carmen Gaitan gibi sanat dünyasının önemli isimlerinden oluşan jüri, ödüle gerekçe olarak, Füsun Eczacıbaşı başkanlığındaki SAHA Çağdaş Sanatı Destekleme Girişimi’nin sanat adına dünya çapında bir dayanışma ve filantropi modeli yaratmasını gösterdi.
Ödülünü İspanya Kraliçesi Sofia’nın elinden alan Füsun Eczacıbaşı duygularını şu sözlerle dile getirdi: “Uluslararası çapta ilk kez verilen bu ödülü Majestelerinin elinden, böylesine saygın konukların huzurunda, kıymetli filantroplar Felipe Jove ve Darlene & Jorge Perez ile birlikte almak büyük bir onur. Bu ödülü, 100’ün üzerinde bireysel ve kurumsal üyenin desteğiyle varlığını sürdüren SAHA Derneği ve ekip arkadaşlarım adına alıyorum. Eduardo Galeano’nun ‘Hayırseverliğe değil dayanışmaya inanıyorum.’ sözü bizim SAHA’da yaratmak istediğimiz modeli en iyi şekilde anlatıyor. Tepeden inen hiyerarşik bir yapıdan kaçınan, bunun yerine saygı ve dayanışmayla eşitlikçi bir işbirliğine odaklanan bir model… Bizler, bu işbirliği ruhu içinde, Türkiye sanatını uluslararası sanatsal diyaloga entegre etmeyi, sanat için bağımsız bir ‘alan’ (Saha) yaratmayı hedefledik.”
Konuşmasında sanatın hayatını ve dünya görüşünü zenginleştirdiğinin altını çizen Eczacıbaşı; “Sanatçılar, çalışmaları aracılığıyla empati becerimizi ve anlayışımızı besleyerek diğer yaşamları, anlatıları ve bakış açılarını hayal etmemizi sağlar. İnsanlar, ideolojiler, inançlar ve kültürler arasındaki mesafeyi yaratıcılıklarıyla kapatmamıza yardımcı olurlar. Suskunların ve susturulanların sesi olurlar. Sanat yoluyla iletişim kurmanın günümüz dünyasında her zamankinden daha önemli olduğuna inanıyoruz.” dedi.
Kültürel, sanatsal veya bilimsel bir etkinliğe koruma ve yardım amaçlı, çıkarsız destek veren kişilere verilen ödüle, Füsun Eczacıbaşı’nın dışında Maria Jose Jove Vakfı Başkanı Felipa Jove ve Jorge & Darlene Perez çifti layık görüldü.
Ibero-American Patronage Awards kapsamında ayrıca 20 Şubat’ta Maria Cristina Masaveu Peterson Foundation’da sanata desteğe odaklanan uluslararası bir konferans düzenlendi. Füsun Eczacıbaşı, “Sanatçıları dünyaya açmak: İşleyen modeller” başlıklı panelde, Ibero-American Patronage Awards direktörü Mónica González-Adalid’in moderatörlüğünde SAHA’yı anlattı. Konferans katılımcıları arasında Royal Academy of Arts Direktörü Alex Rüger, sanatçı Claudia Comte, eski İspanya Kültür Bakanı José Guirao ve Reina Sofia Müzesi eski kurul başkanı Ricardo Martí Fluxá da vardı.
SAHA, 2011 yılında Türkiye’den görsel sanatlar alanında çalışan sanatçı, küratör ve yazarların üretim ve gelişim ortamlarını desteklemek, uluslararası sanat kurumları ve ağları ile etkileşimlerini artırmak amacı ile kuruldu. Türkiye sanatı için evrensel sanat ekosistemiyle bütünleşen bağımsız bir “saha” oluşması adına birlikte çalışmanın önemine inanan SAHA, Türkiye’nin sanatsal üretimine karşılıksız destek oluyor. Kurduğu ortaklıklarla yurtdışındaki misafirlik ve araştırma programlarına Türkiye’den sanat profesyonellerinin katılımını sağlarken, İstanbul’da açtığı SAHA Studio’da davet ettiği sanatçı ve küratörlerin yeni çalışmalar ortaya koymaları ve iletişim ağlarını geliştirmeleri için çalışıyor. Yurtdışındaki sanat kurumları ve profesyonellerinin Türkiye’de araştırma yapmasına, davet ettikleri sanatçı ve küratörlerle yeni projeler üretmesine yardım ediyor. Bağımsız sanat üretiminin sürdürülebilirliği adına Türkiye’nin farklı bölgelerindeki güncel sanat bienallerine, sanat inisiyatiflerine ve sanat yazarlarına yönelik çeşitli fon ve programlar geliştiriyor. 10. yılını kutlayan SAHA, şimdiye kadar Türkiye’den 400’ün üzerinde sanatçı, küratör, yazar ve sanat inisiyatifinin projesini, 43 farklı ülkede kâr amacı gütmeyen 170 müze, bienal ve sanat kurumuyla işbirliği yaparak ve kaynak sağlayarak destekledi.
Füsun Eczacıbaşı, 1986 yılında Güzel Sanatlar Akademisi’nden Yüksek Mimar olarak mezun oldu. İnsan hakları, ekoloji, doğa ve eğitim alanında faaliyet gösteren birçok sivil toplum kuruluşuna destekçi veya danışma kurulu üyesi olarak hizmet veren Füsun Eczacıbaşı, SAHA Derneği’nin kurucularından olup yönetim kurulu başkanlığını yürütmektedir. Tate Uluslararası Danışma Kurulu, Documenta Dostları, Art Basel Küresel Hamiler Konseyi ve Castello di Rivoli Dostları gibi birçok uluslararası sanat kurumlarının üyesi olan Füsun Eczacıbaşı ayrıca Türkiye’nin Venedik Bienali sergilerinde uzun süreli bir mekânda yer almasını sağlayan destekçileri arasındadır. Son olarak New York’un önde gelen güncel sanat müzelerinden New Museum’un Uluslararası Liderlik Konseyi’nde eş başkanlık görevine gelmiş ve yine New Museum’un Mütevelli Heyeti’ne katılmıştır.
Callia Vakfı’nın Sanat Destek (Patronage) Ödüllerinin misyonu, sanat hamisi ve destekçisi olarak yaşam deneyimlerini paylaşan kişilerin ve onların örnekleri aracılığıyla diğerlerine ilham vererek sanat hamiliğini ve sanat destekçiliğini teşvik etmektir. Yeni sanat hamileri ve destekçileri için bir kuluçka merkezi olma fikriyle doğan ödüller, her yıl 100'den fazla büyük İspanyol-Amerikalı girişimciyi sanata olan sosyal bağlılık etrafında bir araya getiriyor.
Kaynak: (BHA) - Beyaz Haber Ajansı
Yorum Yazın