Çaykara´da Yayla ve Mera alanlarında vatandaşlar tarafından kaçak olarak yapılan inşaatların yıkımına başlandı.
Çaykara Kaymakamlığı, daha önce başlattığı çalışma ile yaylalarda doğal güzelliği bozan ve amacının dışında Mera alanlarıyla ve Kıyı kenar çizgisini ihlal ederek yapılan inşaatları yıkmak için önümüzdeki günlerde harekete geçiyor.
Mera alanlarında izinsiz bina yapılamayacağı konusunda vatandaşları bilgilendirme çalışmaları devam ederken, oluşturulan ekiplerce bundan sonra yapılacak denetlemelerde kaçak yapılaşmalara asla izin verilmeyecek. Yaylalarda yapılan kaçak yapılaşmada temeli açan iş makineleri sahiplerine, kanuni işlem yapılacak. Ayrıca Yaylalara inşaat malzemesi taşınması yasaklandı.
Yaylardaki hazine arazisi ile Kaçak kıyı çizgisini ihlal ederek tamamlanmış ve yapımı devam eden konutları incelemek için Gıda ve hayvancılık müdürlüğü, Belediye, Kadastro Müdürlüğü, Maliye, yazı işleri personeli ve jandarmadan oluşturulan tespit komisyonu Çaykara´nın tüm yaylalarındaki ilk çalışmayı tamamladı.
Yapılan ilk çalışma sonucu Çaykara´ya bağlı yaylalarda şimdilik yapımı tamamlanan 573 konut ile inşaatı devam eden 203 kaçak yapı olmak üzere toplam 776 betonarme bina önümüzdeki günlerde yıkılacak.
Çaykara ve Köprübaşı ilçelerinin ortak olarak kullandıkları Parma yaylasında daha önce komisyon tarafından belirlenen kaçak yapıların yıkımına Köprübaşı kaymakamlığı tarafından devam ediliyor.
Ayrıca Hazine malı ve Kıyı kenar çizgisini ihlal eden kişilere önceden gönderilen ve 15 gün sürenin sonuna yaklaşıldı. Yakında bu tip kaçak yapılar da yıkılmaya başlanacak.
"YAYLALARDA YAPILAN TALANA ASLA İZİN VERMEYECEĞİZ"
İlçe sınırları içinde bulunan tüm mera, yaylak ve kışlaklardaki kaçak inşaatların önüne geçmek için başlattıkları çalışmaların sona doğru geldiğini ifade eden Çaykara Kaymakamı İhsan Ayrancı,”doğal güzellikleriyle tarihi kültürümüz içinde yer alan yaylaların önüne gelen çayır, mera ve yala alanlarını çevirerek üzerinde beton evler yaparak arazileri talan etmişler. Bu alanların korunarak turizme kazandırılması ve gelecek kuşaklara aktarılması için doğanın korunması lazim. Hazine arazisi olan yayla, mera ve otlaklara yapılan talana asla müsaade etmeyeceğiz. Yaylalarda tamamlanmış ve yapılmaya devam eden konutların tespiti için bir komisyon oluşturduk. Hayvancılık amacı ile değil, tamamen yazlık kullanımlık olarak ölçüsüz şeklinde yapılan beton binaların tespitini yaptık. Geçmişte yaylacılık konusunda kurallar içinde küçük bir ev ve hayvanlar için bir ahır yapanları ayrı tutuyoruz,” dedi.
Ayrancı,” beton ve kaçak yapılaşmalar için Gıda ve hayvancılık müdürlüğü, Belediye, Kadastro Müdürlüğü, Maliye, yazı işleri personeli ve jandarmadan oluşan komisyon Çaykara´nın tüm yaylalarını gezerek yapımı tamamlanmış 573 tane iskân halindeki evlerle, yapımı devam eden inşaat halinde 203 kaçak inşaatı tespit ettiler. Yaylalarda açılan tüm temelleri kapatıyoruz. Önümüzdeki hafta Perşembe gününden itibaren Trabzon Alay komutanlığından 30 kişilik tim istedik. Bunlar güvenliği sağlayacak. Büyükşehir Belediyesinden Kepçe, kırıcı ve Kamyon istedik. Yaylalara sırasıyla girecekler. Jandarma giriş ve çıkışları kapatacak. Komisyon tarafından tespit edilen kaçak yapıların yıkımını gerçekleştirecekler. Bu şekilde Çaykara´nın tüm yaylalarında önceden tespit ettiğimiz tüm kaçak yapıları sırasıyla yıkım işlerini gerçekleştireceğiz. Günde 3-4 yayla halledilirse, yaklaşık 20-25 gün içinde bu işi bitirmeyi planlıyoruz. Köprübaşı ilçesi ile Çaykara´nın ortaklaşa kullandığı Parma yaylasında ve diğer yerlerde Köprübaşı Kaymakamlığı 20 gündür yıkım çalışmalarına devam ediyor. Ayrıca Sultanmurat yaylasında arsası açılan 3 tane yaylanın yıkımı gerçekleşti. Yaylalara inşaat malzemesi çıkışını yasakladık. Jandarma gece ve gündüz kontrollerini devam ettiriyor. Çevre ve Şehircilik İl müdürlüğü, Trabzon Orman Bölge Müdürlüğü ve Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü ile yapılan bu çalışmaları koordine ederek doğanın dengesini bozacak hiçbir kaçak yapılaşmaya izin vermeyeceğiz,” ifadesini kullandı.
KAYNAK | Çaykara Gündem Gazetesi
Yorum Yazın