Ege Üniversitesi (EÜ) Edebiyat Fakültesi ve EÜ Kadın Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi (EKAM) iş birliğinde, Cumhuriyetin 100.Yılı Etkinlikleri kapsamında “İzmir’de Bir Cumhuriyet Aydını: Vedide Baha Pars” başlıklı panel düzenlendi.
Ege Üniversitesi (EÜ) Edebiyat Fakültesi ve EÜ Kadın Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi (EKAM) iş birliğinde, Cumhuriyetin 100.Yılı Etkinlikleri kapsamında “İzmir’de Bir Cumhuriyet Aydını: Vedide Baha Pars” başlıklı panel düzenlendi. Programa, EÜ Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Eski Türk Edebiyatı Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Şerife Yalçınkaya, Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Yılmaz Özkaya, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. Paneli Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü Öğr. Gör. Dr. Asuman Gürman Şahin verdi.
Panelin açılışında konuşan Bölüm Başkanı Doç. Dr. Şerife Yalçınkaya, “Cumhuriyetin 100’üncü yılının en önemli kazanımları, kadınlar konusunda olan gelişmelerdir. Mustafa Kemal Atatürk; kadına seçme seçilme hakkını verilmesi, eğitimde fırsat eşitliğinin sağlanması ve kadının eğitim yaşamı içinde yer alması noktasında çok önemli adımlar atmıştır. Bugün burada var isek bunu Cumhuriyetimize ve Mustafa Kemal Atatürk’e borçluyuz. Bugün bu panelde Cumhuriyet tarihimizde önemli bir sima olan Vedide Baha Pars’ın hayatını dinleyeceğiz. Şimdiden katacağı tüm değerli bilgiler için Öğr. Gör. Asuman Gürman Şahin hocamıza teşekkür ediyorum” dedi.
“İdealist bir eğitimci”
Öğr. Gör. Dr. Asuman Gürman Şahin, panelde gerçekleştirdiği sunumunda bir eğitimci olan Vedide Baha Pars’ın hayatı, eğitim yaşamı, öğretmenlik yılları ve bu süreçte gerçekleştirdiği çalışmalar hakkında bilgiler verdi. Öğr. Gör. Gürman Şahin, “Vedide Baha Pars, Atatürk ve İnönü dönemlerinde İzmir’de birçok öğrenci yetiştirmiş, idari görevlerde bulunmuş eğitimci yazarlarımızdandır. Atatürk’ün yakın arkadaşlarından, İttihat ve Terakki Cemiyeti’nin kurucularından ve önemli eğitimcilerden olan Hakkı Baha Pars’ın kızıdır” dedi.
Sunumunda Vedide Baha Pars’ın eğitimci kişiliğine ve çalışma alanlarına değinen Öğr. Gör. Dr. Gürman Şahin, “Vedide Baha Pars, İzmir Kız Lisesi Müdürü olduğu dönemde İzmir Halkevi Başkanlığı’na da seçilir ve İzmir Halkevi’nin yayın organı olan Fikirler dergisini, 1947-1950 yılları arasında çıkarır. 1952’de, Türkiye’de bir yükseköğretim kurumunu idare eden ilk kadın müdür olarak Gazi Eğitim Enstitüsü müdürlüğüne atanır. Eğitim tarihimiz için önemli gördüğümüz Vedide Baha Pars, genel olarak çocuk eğitimi başta olmak üzere ortaokullarda ünitelerin hazırlanması, ders plânı, dersin öğretilmesi, proje usulü, başarı ve başarısızlık, etkili okuma ve yabancı dil öğrenme usulleri, çocuklarda ahlakî davranışların kazandırılması, ergenlik, yetişkinlerin çocuklarla iletişimi, halkevleri, demokrasi, Cumhuriyet ve Atatürk, güzel sanatlar gibi pek çok konuda yazı kaleme almıştır. O, eğitimi sosyolojik ve psikolojik farklılıkları, milli değerleri dikkate alarak edebiyat, felsefe ve güzel sanatlardan fen bilimlerine kadar geniş bir yelpaze içinde belli alanlarla sınırlı kalmadan etraflı bir şekilde ele almıştır” diye konuştu.
Rol Model: Vedide Baha Pars
Vedide Baha Parsı’ın, veli, öğretmen, öğrenci ilişkisine oldukça önem verdiğine dikkat çeken Öğr. Gör. Dr. Gürman Şahin, “Vatana karşı büyük sorumluluk taşıyan bir eğitimciydi. Özellikle okulda veli, öğretmen ve öğrenci arasındaki ilişkinin sağlam temeller üzerine oturtulması için öğrencilerinin başarısızlıklarını gidermek adına velilerle konuşuyor, onlarla iş birliği yapıyordu. O dönem veli, öğrenci ve öğretmen ilişkisini düzenlenmesi gerçekten takdir edilecek bir durum. Yine yurtdışında eğitim aldığı dönemlerde oradaki yenilikleri ülkemize getirir ve bu yönde çalışmalar gerçekleştirdi. Örneğin, eğitime ünite, cüz kavramını getiren ve buna dair plan yapan ilk eğitimcidir. Özellikle toplumun gelişmesinde eğitim kadar güzel sanatların da önemli olduğunun bilincinde olan Vedide Baha Pars bu konuda da önemli adımlar attı. İzmir Halkevinde çalışmalar yürüttüğü dönemde konserler, edebiyat ve şiir günleri, konferanslar, paneller tiyatro gösterileri düzenledi. Tüm bu özellikleriyle öğrencileri ve yakın çevresi tarafından rol model olarak benimsendi” dedi.
Panelin sonunda Öğr. Gör. Dr. Asuman Gürman Şahin katılımcıların sorularını yanıtladı.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı
Yorum Yazın