İstanbul
DOLAR34
EURO37
ALTIN2730

Eski Başbakanlardan Yıldırım Akbulut, hayatını kaybetti

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Eski Başbakanlardan Yıldırım Akbulut, hayatını kaybetti
Kalp rahatsızlığı nedeniyle hastanede tedavi gören Yıldırım Akbulut, 86 yaşında, uzun süredir kaldığı yoğun bakımda vefat etti.

Eski Başbakan ve Meclis Başkanı Yıldırım Akbulut, 86 yaşında Ankara'da vefat etti. Siyasetin bir dönem etkin isimlerinden olan Akbulut son olarak Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu Üyeliği yapıyordu.

BİR SÜREDİR YOĞUN BAKIMDAYDI

Kalp rahatsızlığı nedeniyle hastaneye kaldırılan  Akbulut'un  bir süredir yoğun bakım ünitesinde tutulduğu öğrenildi.

YILDIRIM AKBULUT KİMDİR?

Erzincan'da 15 Kasım 1935'te dünyaya gelen Akbulut, babasının PTT  memuru olması dolayısıyla ilkokulu Eskişehir'de, ortaokulu Samsun'da, liseyi ise  Erzincan'da okudu.
İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitirip serbest avukatlık  yapan Akbulut, Adalet Partisi Erzincan İl Başkanlığı görevinde bulundu.

Anavatan Partisinin (ANAP) kurucuları arasında yer alan ve 1983'teki  genel seçimde ANAP Erzincan Milletvekili olarak TBMM'ye giren Akbulut, 26 Ekim  1984 - 6 Eylül 1987 arasında Turgut Özal tarafından kurulan 45. Hükümette  İçişleri Bakanı olarak görev aldı.

1987'deki genel seçimde yeniden milletvekili olan Akbulut, TBMM  Başkanı seçildi ve bu görevini 9 Kasım 1989'a kadar sürdürdü.

Turgut Özal'ın 1989'da Cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından aynı yıl  Akbulut'un Başbakanlığında 47. Hükümet kuruldu.

17 Kasım 1989'daki ANAP 1. Olağanüstü Kongresi'nde Özal'dan boşalan  Genel Başkanlık koltuğuna Akbulut oturdu.

2002'de TBMM'ye veda etti

Akbulut, 15 Haziran 1991'de gerçekleştirilen ANAP Kongresi'nde Mesut  Yılmaz'a yenilerek genel başkanlık ve başbakanlıktan ayrıldı.

Bu süreçten sonra siyasi çalışmalarına devam eden Akbulut, 18 Nisan  1999 seçimlerinin ardından TBMM Başkanı seçildi ve bu görevini 2000'e kadar  sürdürdü.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olan ancak adaylığını 2. turun  ardından geri çeken Akbulut, 2002'de ANAP'tan istifa ederek Doğru Yol  Partisi'nden (DYP) İstanbul milletvekili adayı oldu. Akbulut, DYP'nin barajı  geçememesi nedeniyle TBMM'ye veda etti.Eski Anayasa Mahkemesi Üyesi Samia Akbulut ile evli olan Akbulut 3 kız  çocuğu babasıydı.

Anahtar Kelimeler:
Trabzonspor'dan Hugo ve Edgar kararıÖnceki Haber

Trabzonspor'dan Hugo ve Edgar kararı

Trabzon'da Altın Rezervi Bulundu!Sonraki Haber

Trabzon'da Altın Rezervi Bulundu!

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar