İdrar kaçırma sorunu, genellikle öksürme, aksırma gibi stres yaratan fiziksel çaba sırasında veya ani, güçlü bir idrara çıkma isteğiyle kendini göstermektedir.
Kadınlarda daha fazla görülen idrar kaçırma problemi, kişinin günlük yaşamını olumsuz etkileyerek hayat kalitesini düşürüyor ve hastaları sosyal hayattan alıkoyabiliyor. Ancak bu sorun davranışsal değişikliklerden başlayarak, ilaç ve cerrahi gibi başarılı tedavi seçenekleriyle çözüme kavuşabiliyor. Yeni Yüzyıl Üniversitesi Gaziosmanpaşa Hastanesi Üroloji bölümünden, Prof. Dr. Fatih Altunrende 'idrar kaçırma problemleri’ hakkında bilgiler verdi.
Erkeklerde iyi huylu prostat, kadınlarda zor doğumlar riski artırıyor.
İdrar kaçırma, sidik kesesinin istem dışı olarak tam veya kısmi boşalması olarak tanımlanabilir. İlerleyen yaşla sıklığı artmakla birlikte her yaşta görülebilir. Erkeklerde idrar kaçırmanın en sık nedeni iyi huylu prostat büyümesi iken, kadınlarda zor doğumlar, menopoz, pelvik taban kaslarının zayıflaması ve organ sarkmalarına bağlı olarak idrar kaçırma görülebilmektedir.
İdrar kaçırma farklı tiplerde olabiliyor.
İdrar kaçırma idrarın yetiştirilememesi olarak tanımlanabilecek urge inkontinans ve öksürük, gülme gibi karın içi basıncın arttığı durumlarda meydana gelen stres inkontinans olarak iki farklı şekilde görülebilir. Ayrıca bu iki tipin bir arada görüldüğü miks inkontinans oldukça yaygındır. Tedavi planlanmasından önce yapılacak muayene ve testlerle idrar kaçırmanın tipinin ve nedenlerinin belirlenmesi son derece önemlidir.
Mutlaka yardım alın!
Özellikle kadın hastalarda, idrar kaçırmanın ileri yaşa bağlı olarak doğal bir sonuç olduğunun düşünülmesi ve tedavisinin olmadığı gibi düşüncelerle idrar kaçırma şikayetlerini saklayabilmektedirler. Bu durum hayat kalitesinin düşürerek, hastaları sosyal hayattan alıkoyabilmektedir. Toplum içinde idrar kaçırma endişesi ile evden çıkmama durumu meydana gelebilmektedir.
Tedavisi var.
Yapılan muayene ve testlerden sonra idrar kaçırmanın nedenlerine göre tedavisinin mümkün olduğunu belirten Prof. Dr. Altunrende; “Davranışsal değişikliklerden başlayarak, ilaç ve cerrahi gibi başarılı tedavi seçenekleri bulunuyor. İdrar kaçırma şikayeti olan hastalarımızın mutlaka bu konuda uzman bir hekime başvurmaları gerekiyor. Son yıllarda uyguladığımız tedavilerle idrar kaçırma artık kader değil” dedi.
Mesane botoks uygulaması.
Uzun süreli ilaç kullanmak istemeyen hastalar için idrar kesesine kısa bir işlemle botoks uygulaması yapılabilmektedir. Botoks uygulaması sonrası hastaların 6 ile 9 ay kadar ilaç kullanmasına gerek kalmayabileceğini belirten Altunrende, bazı hastalarda ise uygulamanın kalıcı çözüm olabileceğini belirtti.
Kaynak: (BHA) - Beyaz Haber Ajansı
Yorum Yazın