İstanbul
DOLAR34
EURO37
ALTIN2730

Mor Çatı, “Erkek Şiddetiyle Mücadelede Sosyal Çalışmaya Feminist Yaklaşımlar - Dünya Deneyimleri” Konferansı düzenliyor!

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Mor Çatı, “Erkek Şiddetiyle Mücadelede Sosyal Çalışmaya Feminist Yaklaşımlar - Dünya Deneyimleri” Konferansı düzenliyor!

Mor Çatı 09-10 Ekim 2021 tarihlerinde çevrimiçi olarak "Erkek Şiddetiyle Mücadelede Sosyal Çalışmaya Feminist Yaklaşımlar - Dünya Deneyimleri" başlığı ile uluslararası konferans düzenliyor. Farklı ülkelerden kadınlar erkek şiddeti ile mücadele deneyimlerini paylaşarak kadın danışma merkezleri, sığınaklar ve alternatif yöntemlerin yanı sıra sosyal çalışmada feminist yaklaşımın ortaya çıkardığı iyi deneyimleri aktaracaklar.

 

Konferansın ilk konuşmasını, aynı zamanda İstanbul Sözleşmesi izleme komitesi (GREVIO)  raportörü, Türkiye değerlendirme raporunu hazırlayanlardan biri olan, Viyana Aile içi Şiddete Karşı Müdahale Merkezi’nden Rosa Logar gerçekleştirecek. Sosyal Çalışmaya Feminist Yaklaşımlar isimi ilk panelde İngiltere’den Liz Kelly, Almanya’dan Britta Schlichting ve Mor Çatı’dan Açelya Uçan konuşma yapacaklar. Kadına Yönelik Şiddetle Mücadelede Koordinasyon Pratikleri isimli ikinci panelde ise İtalya’dan Marcella Pirrone, Fransa’dan Ghada Hatem ve İskoçya’dan Catriona Grant sunum yapacak.

 

Konferansın ikinci günü atölye çalışmaları ile devam edecek. Farklı İhtiyaçlar, Farklı Uygulamalar atölyesinde İsveç’ten Jenny Westerstrand, Almanya’dan Ceyda Keskin ve İngiltere’den Şenay DurCinsel Şiddetle Mücadele Mekanizmaları atölyesinde Macaristan’dan Eniko Pap ve İrlanda’dan Cliona Saidlear, Erkek Şiddetine Karşı Mücadelede Alternatif Deneyimler atölyesinde ise Avusturya’dan Tamar Çitak ve ABD’den Angela Mcgraw deneyimlerini paylaşacaklar.

 

İki gün boyunca simultane çevirinin yapılacağı konferansın ilk günü Mor Çatı Youtube hesabından canlı yayınlanacak.

 

 

KONUŞMACILAR

Rosa Logar

Sosyal Hizmet okudu, Sosyal Yönetim’de Yüksek Lisans eğitimi aldı. Süpervizörlük eğitimi aldı. FH Kampüs Viyana Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Sosyal Hizmet Okulu'nda Öğretim Görevlisi.

Viyana Aile İçi Şiddet Müdahale Merkezi Direktörü olan Rosa Logar, Avusturya'daki ilk kadın sığınağının kurucularından (1978). WAVE ağının kurucuları arasında da yer aldı ve uzun yıllar koordinatörlüğünü üstlendi. Rosa Logar’ın kadına yönelik şiddet alanındaki uluslararası çalışmaları arasında Kadına yönelik şiddetle ilgili mevzuatta iyi uygulamalar BM Uzmanlar Grubu Toplantısı üyeliği (2008); 2008-2010'dan itibaren Kadına Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi'ni hazırlayan Avrupa Konseyi Kadına Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Ad Hoc Komitesi üyeliği (İstanbul Sözleşmesi, 2011); Haziran 2015'ten Mayıs 2019'a kadar Avrupa Konseyi'nde İstanbul Sözleşmesini izleyen bağımsız uzman komitesi GREVIO üyeliği bulunmaktadır. Danimarka, Finlandiya, Hollanda ve Türkiye’nin GREVIO Raportörlüğünü yaptı. Rosa Logar aynı zamanda 2021 WILPF Avusturya Grubu'nun (Uluslararası Barış ve Özgürlük Kadınlar Birliği) kurucu ortağıdır.

Liz Kelly

Liz 1973 yılında Kadın Kurtuluş Hareketi’ni keşfetti ve bu keşif hayatını değiştirdi. İngiltere, Norwich'teki sığınak, tecavüz kriz merkezi ve dayanışma merkezlerinin kurucu üyesiydi ve o zamandan beri kadına yönelik şiddet feminist hayatının odak noktası olmaya devam ediyor. Cinsel Şiddetten Hayatta Kalmak adlı kitabı, “kadına yönelik şiddetin sürekliliği” kavramını oluşturdu. 1987'den beri kadın ve çocuk istismarı konusunda Avrupa’daki tek yüksek lisans programı olan Londra Metropolitan Üniversitesi Çocuk ve Kadın İstismarı Araştırmaları Birimi'nde araştırmalarını sürdürmektedir.

Britta Schlichting

1977 yılında doğdu. Sosyal Hizmet alanında eğitim aldı. 2002 yılında bu yana Otonom Kadın Sığınağı’nı destekleyen feminist dernek Frauen helfen Frauen e.V. Heidelberg’de şiddete maruz kalan kadın ve çocuklara destekler vermektedir. 

2018 yılından bu yana Bağımsız Kadın Sığınakları Merkezi Bilgi Ağı (ZIF) ile işbirliği yapıyor, ülke çapında bağımsız kadın sığınaklarının koordinasyonunu ve siyasi temsilini yürütüyor. ZIF, İstanbul Sözleşmesi için ülke çapında oluşturulmuş olan STK birliğinin bir üyesidir.

Açelya Uçan

2008’de Ege Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nden mezun oldu. 2011’de Ege Üniversitesi Genel Sosyoloji ve Metodoloji Anabilim Dalı’nda, kadın sığınakları ve sığınaklarda kalan kadınların damgalanma algısı üzerine yazdığı tezle yüksek lisansını tamamladı. Yüksek lisansın ardından, kadına yönelik şiddetle mücadele, feminist sosyal çalışma ve Türkiye’deki sosyal politikalara yönelik ilgisi Mor Çatı ile yollarının kesişmesine vesile oldu. 2011’den bu yana Mor Çatı gönüllüsü olarak kadına yönelik şiddetle mücadelenin bir parçası ve hali hazırda Program Koordinatörü olarak çalışıyor. Ayrıca o zamandan bu yana çeşitli sivil toplum örgütlerinde toplumsal cinsiyet eşitliği, çocuk hakları ve mülteci hakları üzerine çalışmalar yürüttü.

Marcalla Pirrone

Marcella Pirrone İtalya’da aile hukuku, kadın ve çocuk hakları, kadına ve çocuğa yönelik şiddet ve işyerinde taciz ve şiddet alanlarında uzman bir avukat ve 2 bağımsız kadın sığınağının eş kurucusudur. 2008'den bu yana İtalyan ulusal Kadınlar için Uzmanlaşmış Destek Hizmetleri (WSS) ağı D.i.Re’nin ve D.i.Re Kadın Avukatlar Grubu – (Donne in Rete contro la violenza) Kadınlara Yönelik Şiddete Karşı Kadın Ağı’nın eş kurucularından birisi ve aynı zamanda üyesidir. 

Bolzano Üniversitesi Sosyal Hizmetler Fakültesi'nde misafir öğretim üyesi olarak “Ceza Hukuku” dersleri vermektedir. Sosyal hizmetler, sağlık hizmetleri ve gençlik hizmetlerinde çalışanlara ve aile hukuku, çocuk ceza hukuku, kadına ve çocuğa yönelik şiddet ceza hukuku ve işyerinde şiddet alanlarında çalışan kolluk ve yargı mensuplarına meslek içi eğitimler verir. 

1998 yılından beri WAVE üyesi, 2017 yılından beri WAVE yönetim kurulu üyesi ve 2020 yılından beri WAVE başkanıdır. 

 

Jessica Spraos

Jessica Spraos, 2018-2019 yılları arasında La Maison des Femmes de Saint-Denis (MDF) için Proje ve Operasyon Müdürü olarak çalıştı. Geniş rolüyle Jessica, MDF'nin günlük operasyonlarının güvence altına alınmasına yardımcı oldu, kadına yönelik şiddet konusunda hem ulusal hem de uluslararası profesyonel eğitimler ve konferanslar düzenledi, çok sayıda bağış toplama etkinliğine ev sahipliği yaptı ve ortak ve kar amacı gütmeyen kuruluşlarla ilişkiler kurdu.

Şu anda bir Amerikan sağlık şirketi olan CVS Health için Pazarlama Stratejisti. Ayrıca, 12-24 yaş arasındaki gençlere kapsamlı genel ve cinsel sağlık hizmetlerinin yanı sıra sosyal ve eğitim programları sunan New York City merkezli, kar amacı gütmeyen The Door'un genç yönetim kuruluna danışmanlık yapmaktadır.

Felsefe lisans derecesini St. Louis'deki Washington Üniversitesi'nden (2011) ve Pazarlama alanında Master derecesini Sciences-Po Paris'ten (2019) aldı.

Catriona Grant

Catriona, hem Bağımsız Sosyal Hizmet ve Ev İçi İstismar Danışmanı olarak hem de sivil toplum alanında aile içi istismar, bağımlılık ve travmadan iyileşme alanında kadınlarla Kıdemli Sosyal Hizmet Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Aynı zamanda sosyal hizmet öğrencileri için Uygulama eğitmenidir. Catriona çok sayıda ortamda sosyal hizmet uzmanı olarak çalıştı. Kaledonya Sisteminde ev içi şiddet failleri ve aileleriyle birlikte çalıştı ve çok kurumlu ev içi şiddet koordinatörü olarak Lothian and Borders Bölgesi Polisliğine üç yıl süreyle görevlendirildi. Kayıtlı Sosyal Hizmet Görevlisi olmasının yanı sıra Hukuk alanında LLB ve Mesleki Hukuk Uygulamaları alanında diploma aldı. Ebeveyn Savunuculuğu ve Hakları (PAR) adlı yardım kuruluşunu kurdu ve kuruluşun mütevelli heyeti üyesidir.  Catriona şu anda Edinburgh Üniversitesi'nde yüksek lisans yapıyor, ev içi şiddetten etkilenen annelerle çalışan sosyal hizmet uzmanlarının etiği hakkında bir araştırma yürütüyor.

Devam eden davalar için sosyal hizmet dava dosyalarını gözden geçirmesi, aile içi istismar ve tarihsel çocuk istismarı davalarından etkilenen davalar için risk değerlendirmeleri hazırlaması konusunda mahkemeler tarafından sıklıkla sosyal hizmet uzmanı olarak görevlendirilmektedir. Catriona aynı zamanda İskoçya Çocukların Duruşmaları (Children’s Hearings Scotland) isimli sivil toplum kuruluşunda bağımsız rapor yazma görevi üstlenmektedir. 

 

Ceyda Keskin

 

2015‘te Almanya‘da Philipps Üniversite Marburg Pedagoji ve Gender Studies Bölümü’nden mezun oldu. 2018‘den bu yana bff' de (Kadınlar İçin Uzman Danışmanlık ve Acil Çağrı Yerleri Federal Birliğin‘de) Proje Koordinatörü olarak çalışıyor. Projede “Engelli kadınlara yönelik şiddet, işyerinde cinsel taciz ve İstanbul Sözleşmesi'nin Almanya'da uygulanması” ağırlıklı  çalışmalar yürütmekte.

 

Şenay Dur

 

Üniversite yıllarında genç kadın çalışmaları yürütmekle beraber, Londra’da Türkiyeli Öğrenciler Birliğinin de kurucularından olan Şenay Dur, 10 yılı aşkın süredir aktif olarak Londra’nın çeşitli kadına ve kız çocuklarına yönelik şiddetle mücadele kurumlarında yönetici ve önderlik kademelerinde çalışmaktadır. Şu an Kürt, Türk ve Kıbrıslı başta olmak üzere siyah ve etnik kadınlarla çalışan Imece Kadın Merkezi Direktörlüğü yapmaktadır. Imece alanında uzman bir kurum olmakla beraber 40 yıla erişen tarihinde binlerce kadın ve kızlara destek olmuş, her alanda onları sesini en gür haliyle temsil etmiştir.

 

Enikő Pap

Enikő Pap, Macaristan'daki NANE Kadın Hakları Derneği'nde hukuk uzmanı olarak çalışmaktadır. Uzmanlığı, kadın haklarına ilişkin uluslararası normların, özellikle de kadına yönelik şiddetin ortadan kaldırılmasına ilişkin normların uygulanmasında devletin rolü üzerinedir.

Enikő Pap, bu alanda çok sayıda ulusal ve uluslararası programa, girişime katılmıştır. Çeşitli ilgili ulusal ve uluslararası yayınların editörlüğünü, yardımcı editörlüğünü, ortak yazarlığını veya uzman katkılarını yapmıştır. Örnek olarak, Birleşmiş Milletler, CEDAW ve Evrensel Periyodik İzleme raporlama süreçlerinde STK katkılarının hazırlanmasında aktif rol almıştır.

Clíona Saidléar

Dr Clíona Saidléar, tecavüz kriz merkezlerini yürüten, cinsel şiddetten hayatta kalanların çıkarlarını temsil eden ve önleme konusunda uzmanlık sunan, cinsel şiddet konusunda ulusal politika uzmanı İrlanda Tecavüz Kriz Ağı (RCNI)’nın İcra Direktörüdür. Clíona, 17 yılını her türlü cinsel şiddet konusunda uzmanlaşarak ve politika yaparak geçirmiştir. Düzenli olarak cinsel şiddetten hayatta kalanlar, verilen hizmetler, meslek uzmanları, kurumlar ve hükümetle cinsel şiddetin önlenmesi ve hayatta kalanlar üzerindeki etkisine dair doğrudan ilişkiler kurarak çalışmalarını yürütür. 

Tamar Çıtak

1963 yılında İstanbul'da doğdu. 1983 yılında Viyana'ya gelerek Ekonomi ve İşletme Üniversitesi'nde işletme eğitimi aldı. Eğitiminin ardından birkaç yıllığına İstanbul’a döndü, 1991 yılında tekrar Viyana’ya taşındığında o dönemde Viyana Belediyesi göçmen kökenli çocuklar için öğleden sonra bakımı için açtığı kontenjana başvurdu ve Viyana Gençlik Merkezleri Derneği'ne katıldı. Kız çocuklarının mücadele ettiği çeşitli zorlukları görmesinin ardından kendini kız çocuklarla feminist çalışmalara adadı. Ancak oradaki işi ona daha yoğun bireysel bakım fırsatı vermediği için Viyana Entegrasyon Fonu’na geçti. Kadınların karşılaştığı şiddetin düzeyi karşısında dehşete düştü. Aslında sadece 5. bölgeden sorumlu olmasına rağmen, o zamanlar Türkçe konuşan tek danışman olduğu için Viyana'nın her yerinden kadınlar ile çalıştı.

1998'de "Ailede Şiddete Karşı Viyana Müdahale Merkezi" açıldıktan sonra, orada çalışan sosyal hizmet uzmanları sık sık onunla temasa geçti ve sonrasında müdahale merkezindeki yarı zamanlı çalışmaya başladı.


Kaynak: (BHA) - Beyaz Haber Ajansı


Kültür Sanat ve Sinema Dünyası NAZARİN Sergisi’nde BuluştuÖnceki Haber

Kültür Sanat ve Sinema Dünyası NAZARİN S...

Halkbank, kadın girişimci ekosistemine somut fayda sağlayan en büyük projelerden birini gerçekleştirdiSonraki Haber

Halkbank, kadın girişimci ekosistemine s...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar