Ortahisar Belediyesi, Osmanlı İmparatorluğu’nda vakıf kültürünün en önemli simgelerinden olan 5 adet tarihi çeşmenin restorasyonunu tamamladı.
Ortahisar Belediyesi, Osmanlı İmparatorluğu’nda vakıf kültürünün en önemli simgelerinden olan 5 adet tarihi çeşmenin restorasyonunu tamamladı. Restorasyonu tamamlanan tarihi çeşmelere özgün isimlerinin yazıldığı levhalar takılarak çeşmeler vatandaşların hizmetine açıldı. Yapılan çalışmalar neticesinde Yalı I ve Yalı II, Faroz, Kavak Meydan Çeşmesi ve Abdülhamit Liman Çeşmesi özgün adlarıyla mahallelerde vatandaşların istifadesine sunuldu.
“TARİHİ ESERLERE HİÇBİR AYRIM YAPILMADAN SAHİP ÇIKILIYOR”
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, işlevi ve niteliği ne olursa olsun bütün tarihi eserlerin ait oldukları medeniyetin tapu kayıtları olduğuna vurgu yaptı. Tarihi çeşmelerin yapılış amaçlarına uygun bir şekilde hizmete açılmasının ecdada karşı çok büyük bir görev ve sorumluluk olduğunu kaydeden Başkan Genç, “Tarihi 5000 yıl öncesine, hatta daha öncesine dayanan Trabzon’da hangi medeniyete ait olursa olsun bütün tarihi eserlere sahip çıkmak öncelikle kamu kurumları olmak üzere bütün Trabzonluların görevidir. Birçok medeniyete beşiklik yapmış Trabzon’da hiçbir ayrım yapmadan kilise, manastır, cami, kümbet, türbe, çeşme, han, kervansaray ve külliye gibi bütün tarihi eserlere devletimiz eşit oranda sahip çıkıyor. Adeta onlara yeniden hayat veriyor. Biz de bu misyonun gereği olarak Türk-İslâm medeniyetinin güzide yapılarından olan ve vakıf kültürümüzün en önemli simgelerinden çeşmelerimize tabiri caizse yeniden hayat veriyoruz.” dedi.
“MAHALLE KÜLTÜRÜMÜZÜN ÖNEMLİ BİR PARÇASI”
5 adet tarihi çeşmenin restorasyonunun tamamlanarak musluklarından su akar hale getirildiğini belirten Başkan Genç, “Kaderine terk edilmiş, metruk haldeki 14 adet tarihi çeşmemizi restore ederek medeniyetimizin önemli simgelerine yeniden can verdik. Bu çeşmelerimiz harap haldeydi, muslukları yoktu, duvarları, depoları, kitabeleri ve depoları zarar görmüştü. Vatandaşların su ihtiyaçları karşılamak üzere kurulan bu çeşmelerimizden uzun zamandan beri su bile akmıyordu. Şu ana kadar 5 adet tarihi çeşmemizin rerstorasyonunu tamamladık. Özgün isimlerini vererek tarihi çeşmelerimizi işlevine uygun olarak mahallelerimizde vatandaşlarımızın hizmetine sunduk. Çeşmeler tarihte halkımızın su ihtiyaçlarını karşılamanın yanında önemli buluşma, sohbet noktalarıydı. Mahalle kültürümüzün önemli bir parçasıydı. İnşallah, bugün de o işlevine uygun olarak çeşmelerimiz, kadim mahalle kültürümüzü yaşatma noktasında önemli bir işlevi yerine getirecek.” diye konuştu.
“9 ADET ÇEŞMENİN RESTORASYON İHALESİ YAPILDI”
Tarihi 9 adet çeşmenin de restorasyon ihalesinin yapıldığını ve bu çeşmelerin 2021 kasım ayı itibarıyla hizmete açılacağını kaydeden Başkan Genç, “İlçemizdeki 5 adet tarihi çeşmenin hizmete açılmasından sonra 9 adet tarihi çeşmemizin de restorasyon ihalesini gerçekleştirdik. İnşallah, bu çeşmelerimiz de ihale takvimine uygun olarak 2021 yılı kasım ayında tamamlanarak hizmete açılacak. Ve tarih kenti Trabzon bu hüviyetine uygun olarak yeni değerler kazanmış olacak.” ifadelerine yer verdi.
Yorum Yazın