Sabancı Vakfı tarafından bu yıl “Konu Uzun Film Kısa” sloganı ile 6. kez düzenlenen “Kısa Film Yarışması”nın kanaat önderi, ödüllü Polonyalı yönetmen Agnieszka Holland oldu.
Toplumsal sorunlara sinema aracılığıyla dikkat çekmek amacıyla “Kısa Film Uzun Etki” sloganıyla 2016’da başlatılan Sabancı Vakfı Kısa Film Yarışması’nın bu yılki teması, “Yeni Dünyada Yeni Meslekler”. Yarışmanın bu yılki kanaat önderi Agnieszka Holland video mesajında genç sinemacılara şunları söyledi: “Pandemi bize işlerimizde farklı bir yaklaşıma ihtiyacımız olduğunu, farklı şeylerin daha önemli olduğunu gösterdi. Sahip olmanın daha önemsiz olduğunu, asıl önemsememiz gerekenlerin: insanlar, gezegenimiz ve hayvanlar olduğunu hepimize öğretti.”
Her yıl farklı temalarla düzenledikleri Sabancı Vakfı Kısa Film Yarışması’nın, sanatın kitleleri etkileyen gücünü kullanarak toplumsal sorunlara dikkat çekmek ve farkındalık oluşturmada büyük önemi olduğunu söyleyen Sabancı Vakfı Genel Müdürü Nevgül Bilsel Safkan, “İstatistikler gösteriyor ki pandeminin orta ve uzun vadede etkilediği konulardan biri de meslekler. Burada da dijitalleşmenin etkisiyle büyük bir değişim ve dönüşüm söz konusu. OECD’nin yayınladığı “Geleceğin İşleri Raporu”na göre gelecekte bugün mevcut olan işlerin yüzde 14’ü tamamıyla otomatikleşmesi tahmin edilirken, yüzde 32’sinin belirgin bir şekilde değişiklik göstereceği öngörülüyor. Ayrıca üretim sektöründe çalışmakta olan insan gücü yüzde 20 azalırken, hizmet sektöründe çalışanların sayısının yüzde 27 artacağı tahmin ediliyor. Biz de bu yılki temamızla genç sinemacılara değişen ve yenilenen bu dünya düzeninde yeni şeyler söyleyebilmeleri için ilham vermek istedik. Bu yıl kanaat önderi olarak seçilen ismimiz ise Polonya yeni dalga akımının da değerli bir temsilcisi olan usta sinemacı Agnieszka Holland oldu. Bugüne kadar sanat yoluyla imza attığı işlerle monotonluğa karşı çıkarak var olanı değiştirmek için çaba gösteren Holland’ın yarışmacılarımıza da önemli bir rehber olacağından şüphem yok” dedi.
6. Sabancı Kısa Film Yarışması’nın bu yıl kanaat önderi olarak dünyanın çeşitli festivallerinden ödülle dönen, Polonya sinemasının en önemli isimlerinden birini ağırladığına dikkat çeken Kısa Film Yarışması Sanat Yönetmeni Zeynep Atakan, “Agnieszka Holland, yaşadığımız çağın 'yaşsız ve zamansız' bir bilge kişisi. Geçmiş ile gelecek arasında dünyanın değişen yaşam koşullarında,her durumda üretmeye ve vizyon katmaya devam ediyor. Geleceğin meslekleri için kanaat önderinin kim olacağı konusunu düşünürken, geçmişi ve yaşananları bilen ve üretmeye devam eden biri olması fikri çok önemliydi. O nedenle Agnieszka Holland’ın bu yılki temamızın kanaat önderi olmasının yarışmaya katılacak sinemacılar için çok önemli olduğunu düşünüyorum” dedi.
Uluslararası ödüllü sinemacı
Prag'daki ünlü film okulu FAMU'dan mezun olduktan sonra film kariyerine başlayan Agnieszka Holland, 1978 yılında çektiği ilk uzun metrajlı filmi “Provincial Actors” ile 1980 senesinde Cannes Film Festivali’nde Uluslararası Eleştirmenler Ödülü’nü kazandı. Genellikle politik ve/veya Polonya ile ilgili temalarda filmler yapan Polonyalı yönetmen, 1985 senesinde “Angry Harvest” ile “Yabancı Dilde En İyi Film” dalında Akademi Ödülleri adaylığı kazandı. 1990’da yönettiği “Europa Europa” filmi ile Altın Küre ödülünün sahibi oldu ve bu filmle Akademi Ödülleri’ne ikinci adaylığını “En İyi Senaryo” dalında kazanmış oldu. Akademi Ödülleri’ne üçüncü adaylığını ise 2011 senesinde “In Darkness” filmiyle kazandı. “Spoor” / “Pokot” isimli filmi, Nobel ödüllü Olga Tokarczuk’un “Sür Pulluğunu Ölülerin Kemikleri Üzerinde” isimli romanından uyarlandı ve 2017’de Berlinale’de Gümüş Ayı ödülünün sahibi oldu. Mr. Jones (2017-2018) ve “Charlatan” (2018-2019) filmlerinin prömiyerleri Berlinale’de gerçekleşti.
Senarist olarak, yakın arkadaşı Krzysztof Kieslowski ile onun beğenilen üçlemesi "Üç Renk"in (1993) senaryosunda iş birliği yaptı ve uzun zamandır arkadaşı ve akıl hocası olan Andrzej Wajda için birkaç senaryo yazdı. Seçildiği Aralık 2020’den bu yana Avrupa Film Akademisi Başkanlığını yürütmekte olan Holland, ayrıca televizyon ve dijital platformlar için yapılan birçok projede yapımcı ve/veya yönetmen olarak yer aldı. Agnieszka Holland’ın film çalışmaları, inanç ve tasavvuf meseleleriyle ilgilenen Yahudi ve Katolik köklerini yansıtır. Sık sık; bir çıkış yolu arayan, kendini gerçekleştirmeye çalışan, mutluluğun peşinden koşan ve başarısız olan veya şüpheli bir uzlaşmaya razı olmaya zorlanan insanları tasvir eder ve çalışmaları, insanların kritik durumlarla “ahlaki” olarak nasıl başa çıktığı sorusunu ortaya koyar.
Son başvuru tarihi 19 Kasım
Sabancı Vakfı 6. Kısa Film Yarışması için başvurular 19 Kasım 2021’e kadar devam edecek. Yarışmaya başvuracak eserlerin en fazla 5 dakika uzunluğunda olması ve yeni meslekler konusunu ele alması gerekiyor. Eserler, öncelikle ön jüri tarafından değerlendirilecek ve finale kalan en az 10 en fazla 15 eser arasından jüri son değerlendirmeyi yapacak.
Yarışmaya başvuran eserlerin yönetmen (eser sahibi) ve / veya yapımcısından en az birisinin T.C. veya K.K.T.C. vatandaşı olması gerekiyor. Bir kişinin birden fazla eser ile başvurabileceği yarışmaya daha önce herhangi bir yerde gösterilmemiş ve ödül almamış eserler kabul edilecek. Eser sahiplerinin bugüne kadar çekmiş olduğu herhangi bir uzun metraj filmi bulunmaması gerekiyor.
Yeni dünya düzeninde dijitalleşme ve yapay zeka ile birlikte gelen yeni mesleklerin ve kaybolacak iş kollarının hayatımızdaki etkilerini ve bu konuda yapılması gerekenleri en iyi şekilde sunan, kriterlere uyan, akılda kalıcı ve yaratıcı bulunan eserlerin birincisine 25 bin TL, ikincisine 20 bin TL, üçüncüsüne 15 bin TL ödül verilecek.
Kaynak: (BHA) - Beyaz Haber Ajansı
Yorum Yazın