Enerji yönetimi ve otomasyonunun dijital dönüşümü alanında dünya lideri Schneider Electric, Türkiye’nin tamamıyla güç kalitesi odaklı ilk etkinliği olan Power Quality Summit’te altın sponsor olarak yer aldı. Alanında uzman birçok firma ve konuşmacının katıldığı ve 27 Mayıs 2021 tarihinde gerçekleşen Power Quality Summit’te kompanzasyon, harmonikler, enerji verimliliği ve güç kalitesine dair ürün ve çözümler masaya yatırıldı.
Güç kalitesi sektörünün dijitale açılan kapısı olma yolunda hızla ilerleyen Power Quality Summit’te, Schneider Electric adına Schneider Electric Güç Çözümleri Satış Lideri Serkan Pamay ve Schneider Electric Güç Çözümleri Ürün Müdürü Tuğrul Uysal konuşmacı olarak yer aldılar.
Schneider Electric’in öncelikleri arasında yer alan ve enerji karışımının içerisinde elektriğin oranının yüzde 20’den yüzde 40’a çıkarılması gerektiği argümanını destekleyen, son yıllarda dünyada elektrik enerjisine olan talebin artmış olması, yük karakteristiklerindeki değişim ile güneş ve rüzgar enerji üretim tesisleri gibi yenilebilir enerji kaynaklarının elektrik şebekelerine nüfuz etmesi, elektrik güç kalitesi kavramının önemini ortaya koydu.
Schneider Electric Güç Çözümleri Ürün Müdürü Tuğrul Uysal, Power Quality Summit etkinliğinde yaptığı "Harmonikler ve Filtreleme Yöntemleri" hakkındaki konuşmasında, “Şebekelerde en çok karşılaşılan güç kalitesi problemlerinin başında gerilim düşümü/yükselmeleri ile harmonikler gelmektedir. Bunlarla beraber, elektrik şebekelerinde değişken reaktif güç akışından kaynaklanan düşük gerilim, aşırı gerilim, gerilim dalgalanması (fliker) ile hatların dengesiz yüklenilmesi sebebiyle ortaya çıkan gerilim ve akım dengesizliği olayları da sıklıkla görülen güç kalitesi problemleridir. Harmonikler ve reaktif güç oranından kaynaklanan güç kalitesi problemlerinin kompanzasyon panolarına zarar vermesini önlemek için pasif filtreler ve bu problemleri tamamen yok etmek için güç elektroniği tabanlı aktif kompanzasyon yöntemleri kullanılmaktadır. Pasif filtreler, yüksek güçlü reaktif güç ve harmoniklerin kompanzasyon panosuna zarar vermesini önlemek için düşük maliyetli bir çözümdür. Fakat, harmonikleri yok etmez ve şebeke ile rezonans oluşturma riski bulunmaktadır. Schneider Electric olarak aktif harmonik filtreleme ürünümüz AccuSine PCS+ ile harmonik eliminasyonu, güç faktörü düzeltme ve yük dengeleme sağlayarak elektrik ağlarını stabilize eden esnek, yüksek performanslı, uygun maliyetli bir güç kalitesi çözümü sunarak bu riski en düşük seviyeye indiriyoruz.” dedi.
Schneider Electric Güç Çözümleri Satış Lideri Serkan Pamay, katıldığı “Endüstriyel Tesisler ve Elektrik Dağıtım Sisteminde Güç Kalitesi” konulu panelde, “Yenilenebilir enerji sistemleri kullanımının artmasıyla beraber, elektrik üretim altyapısı dağıtık bir yapı haline gelmiştir. Güneş ve rüzgar gibi yenilenebilir enerji üretim sistemlerinin değişken üretim karakteristiği, dağıtık üretim yapısının getirdiği karmaşıklık ile birleşince elektrik şebekelerindeki yük akışı daha öngörülemez bir hal almaktadır. Bu durum merkezi üretim yapısına göre şekillenmiş olan iletim ve dağıtım şebekelerinde çeşitli güç kalitesi problemlerinin ortaya çıkmasına sebep olmaktadır. Schneider Electric EcoStruxure çatısı altında yer alan EcoStruxure Facility Expert, EcoStruxure Power Monitoring Expert, EcoStruxure Power Operation ve EcoStruxure Power Advisor ürünlerimizle güç kalitesinin izlenmesi, ölçümlenmesi ve olası sorunlarda müdahale edilmesi konusunda müşterilerimize etkili çözümler sunuyoruz.” dedi.
Kaynak: (BHA) - Beyaz Haber Ajansı
Yorum Yazın