Türkiye İş Bankası ev sahipliğinde, Blockchain Türkiye Platformu bünyesindeki Finans Bankacılık ve Sigortacılık Çalışma Grubu öncülüğünde düzenlenen Tokenizasyon Buluşması 14 Mayıs'ta gerçekleşti. Etkinlikte, "Geleceğin Para ve Varlık Sistemi" teması etrafında önemli konular ele alındı ve sektörün önde gelen isimleri bir araya geldi. Finans ve bankacılık sektörünün geleceğine ışık tutan etkinlikte, tokenizasyon teknolojisinin nasıl kullanılabileceği ve hangi alanlarda fayda sağlayabileceği konularında katılımcılara önemli bilgiler sunuldu.
TBV Genel Sekreteri Çağdaş Ergin ve İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Sabri Gökmenler'in açılış konuşmasıyla başlayan etkinlikte, tokenizasyonun geleceğine dair iki oturum gerçekleştirildi.
Sözlerine “İş Bankası'na bu güzel ev sahiplikleri için teşekkür ediyoruz” diye başlayan TBV Genel Sekreteri Çağdaş Ergin, “Blockchain Türkiye Platformu, Blockchain teknolojisini daha yakından tanımak, bu alandaki gelişmeleri dünyanın her yeriyle birlikte kurduğumuz çalışma grupları içerisinde değerlendirmek, tartışmak, çıktı üretmek ve bu konuda çalışacak olanlara referans olabilmek üzere 2018 yılında hayata geçirdiğimiz, Türkiye Bilişim Vakfı'nın bir inisiyatifi olan bir yapı. Bugün burada ev sahipliği yapan Bankacılık, Finans ve Sigortacılık Çalışma Grubu gibi farklı Çalışma Grupları bulunan, 70'in üzerinde kurumsal şirketin, pek çok üniversite ve kamu kurumunun bir araya gelerek değer ürettiği bir platform. Bugünkü konumuz Tokenizasyon, Blockchain teknolojisinin bugüne kadar belki de hayata en çok dokunan kısmını oluşturuyor. Bu konuda BCTR olarak hemen bu yılın başında kamuoyu ile paylaştığımız bir raporumuz var. Bugün de bu konuları daha detaylı konuşmak ve uzmanlarından dinlemek üzere buradayız. Çalışma Sabri Gökmenler liderlik ediyor, Meral Şengöz'ün de çok emekleri var. Birazdan izleyeceğimiz konuşmacı ve panelistlerin katkılarıyla da ortaya muazzam işler çıkıyor. Herkese bir kez daha bu katkıları için teşekkür ediyorum” dedi.
“Tekneyi tekrar limana getirecek kadar risk almaya dikkat etmek gerek”
İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Sabri Gökmenler, tokenizasyonu temelde finansal varlıkların şeffaf, ucuz, verimli ve kapsayıcı bir platform üzerinden alıcıyla buluşturulması şeklinde tanımlayarak, bu özelliklerin şu anda konvansiyonel sistemlerde de bulunduğunu ancak tokenizasyonun geleceğe yönelik eşsiz bir değer önerisi sunduğunu belirtti. Gökmenler, “Bu iddianın gerçeğe dönüşmesi; otonom, dağıtık, akıllı kontrollerle aracıyı ortadan kaldıran bir sistemin inşa edilmesi kolay değil. Yeni bir altyapının kurgulanmasının sancıları yaşanacak. Ancak o altyapılar hazırlandığında üzerine çok daha etkin ve verimli sistemler inşa ederek ilerleyebilirsiniz” dedi.
Günümüzün en önemli üç teknolojisini blokzincir, kuantum ve yapay zeka şeklinde sıralayan Gökmenler, blokzincirin bir uzantısı olan tokenizasyon altyapısının kurgulanması, entegrasyonu ve regülasyonu tamamlanmadan konvansiyonelin yerine geçmesinin mümkün olmadığını; ancak pilot denemeler yapılabileceğini söyledi. Gelecekte tokenize edilmiş finansal varlıkların hayatımıza daha fazla değer yaratarak veya fayda sağlayarak gireceğini göreceğimizi ifade eden Gökmenler, “O zamana kadar tekneyi limandan çıkaracak küçük işler yapılabilir ama en fazla tekneyi tekrar limana getirecek kadar risk almaya dikkat etmek gerekir. Biz de bu tarz pilot ve prototip çalışmalar yapıyor; geleceğin olası farklı iş modellerine bugünden hazır olmaya çalışıyoruz” diye konuştu.
Etkinliğin ilk oturumunda “Tokenizasyon: Geleceğin Para ve Varlık Sistemi” konusu konuşuldu. Oturumun konuşmacı ve konuları şöyleydi:
Geleceğin Tokenlı Hayatı Nasıl Olacak?
Merve Akgün Sarı (Akbank)
Tokenizasyon Nedir? Tarihçesi
Bartu Ertuğrul & Bekir Yenidoğan (KPMG)
Gerçek ve Finansal Varlıkların Tokenlaştırılması
Salih Cemil Çetin (Softtech)
Kullanılan Teknolojiler
Dr. Mustafa Takaoğlu (TÜBİTAK BİLGEM)
Tokenların Finansal Piyasalara Etkisi
Ali Akarçay & Sadettin Kerim (Yapı Kredi)
Hukuk ve Regülasyon Boyutu
Av. Hasan H. Yaşar (Kolcuoğlu Demirkan Koçaklı Hukuk Bürosu)
Etkinliğin ikinci oturumunda ise “Tokenizasyonun Bugünü ve Geleceği” konuşuldu.
Bu oturumda, Fatih Günaydın'ın (Softtech) moderatörlüğünde bir panel gerçekleştirildi.
Panelistler arasında Sabri Gökmenler (İş Bankası), Doç. Dr. Pınar Çağlayan Aksoy (Bilkent Üniversitesi), Meral Şengöz (T3 Partner Network) ve Turan Sert (BlockchainIST Center) yer aldı. Panelde tokenizasyonun bugünü ve geleceği detaylı bir şekilde ele alındı. Ardından soru cevap bölümüne geçildi. Soru cevap bölümünde söz alanların katkılarıyla tokenizasyonun derinine inildi.
Yorum Yazın