Trabzon Büyükşehir Belediye Meclisi temmuz ayı ilk toplantısı, Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu başkanlığında yapıldı. Büyükşehir Belediyesi Meclis Salonu, toplantı öncesi ekipler tarafından etraflıca dezenfekte edildi.
Sosyal mesafe kurallarına uygun olarak gerçekleştirilen toplantının başlangıcında, Büyükşehir Belediyesinin ağustos ayında tatil olmamasına yönelik önerge Meclis’e okundu. Meclis’in nisan ve mayıs aylarında pandemi nedeniyle iki ay kapalı olduğunu belirten Başkan Zorluoğlu, önergeyi meclis üyelerinin oylamasına sundu. Oy birliği ile kabul edilen önerge doğrultusunda Büyükşehir Belediye Meclisi, ağustos ayında tatile girmeyecek.
ZORLUK ÇIKARMAMAYA ÖZEN GÖSTERDİK
Başkan Zorluoğlu, gündem maddelerine geçmeden önce Büyükşehir Belediyesinin yaptığı çalışmalar hakkında meclis üyelerine bilgilendirmede bulundu. Salgın döneminin Büyükşehir Belediyesine ve genel olarak belediyelere olumsuz etkileri olduğunu belirten Başkan Zorluoğlu “Pandemi, toplumun birçok kesimine, ekonomik faaliyetlerin birçoğuna olduğu gibi tüm belediyelerin kaynaklarında da önemli bir azalmaya sebep oldu. Büyükşehir Belediyemizin 2020 yılı yatırım programını bu çerçevede birkaç kez revize ettik. Yeni ekonomik durumumuza göre de bazı değişiklikler yaptık. Elimizden geldiğince Büyükşehir Belediyesine iş yapan yüklenicilere, esnafa zorluk çıkarmamaya özen gösterdik. Bundan sonra da gerekirse kendimiz zorluğa katlanacağız fakat yüklenicimizi ve esnafımızı mağdur etmemeye özel önem göstereceğiz” diye konuştu.
18 AYDA TAMAMLANACAK
Ulaşım Master Planı ile ilgili de değerlendirmede bulunan Başkan Zorluoğlu, “Yıllardır Trabzon’da konuşulan ama bugüne kadar gerçekleştirilemeyen çok önemli bir konuydu. Hangi bakanlığa gitsek, bize ilk sordukları soru Ulaşım Master Planı var mı oluyor. Ulaşım Master Planı çok kısa sürede ihaleye çıkılacak noktaya geldi. İhale tarihini bir hafta on güne kadar almış olacağız. 1’inci aşaması aralık ayının sonunda, tamamı da 18 ayın sonunda bitirilmiş olacak. Bittiğinde Trabzon’un ulaşım meselesine bütüncül bir anlayışla çeşitli çözüm önerileri getiren, ulaşımla ilgili kararlar alınırken belediyelere rehberlik eden bir belgemiz olacak. Ulaşım Master Planı’na şehrin dinamikleri, meclis üyeleri, ilçe belediye başkanlarımız, ilgili meslek odaları ne kadar sahip çıkarsa, plan da şehre o kadar katkı sunar. Aksi takdirde raflarda yeni bir planımız olur. Ben inanıyorum ki tüm taraflar bu plana sahip çıkacaktır” dedi.
20 YENİ OTOBÜS ALDIK
Büyükşehir Belediyesi filosuna katılan yeni otobüslerle ilgili de bilgi veren Zorluoğlu “Gerçekleştirdiğimiz hizmet alım töreni ile otobüs filomuza değişik boylarda 20 tane yeni otobüs kattık. Çok konforlu, güvenli, çağımızın şatlarına uygun, halkımıza yakışır 20 tane otobüsümüzü hemşehrilerimizin hizmetine sunduk” ifadelerini kullandı.
ON GÜN İÇERİSİNDE İLK KAZMAYI VURACAĞIZ
Şehrin ve bilhassa Ortahisar’ın geleceği için hayati öneme sahip Ortahisar İçmesuyu Temini Projesi ile ilgili detaylı bilgi veren Başkan Zorluoğlu, şunları söyledi; “565 kilometrelik içme suyu hattının bütünüyle yenilendiği AB projesinin yaklaşık 17 milyon euro sözleşme bedeli bulunmaktadır. Bunun yüzde 60’ı AB hibesi olarak, yüzde 24’üne yakınını Büyükşehir Belediyesine bağlı TİSKİ ödeyecek. Kalanını da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bütçelerinden ödeyecekler. Bir hafta on gün içinde ilk kazmayı vuracağız. Proje kapsamında yaklaşık 565 km içme suyu şebeke borusu döşenecek, 25.900 adet abone bağlantısı saplanacak, 259 km abone bağlantısı borusu döşenecek, 16 adet akış ölçme odası, 7 adet bakiye klor ölçüm odası, yatay delgi ile 253 metre karayolu geçişi, 477 metre askıda köprü geçişi, 1.312 adet yangın musluğu yapılması planlanıyor.”
SAĞLAM BİR TELEKOMÜNİKASYON ALTYAPISI OLACAK
“Bu projeyi Trabzon ve Ortahisar için bir tarihi fırsat olarak değerlendiriyorum. Esasında altyapı projeleri görünmedikleri için çok da böyle iştahla yapılan projeler değildir ama biz öyle düşünmüyoruz. Biz altyapısı tamamlanmadan bir şehrin üst yapısına yapılan yatırımların uzun vadeli olamayacağına inananlardanız. Bu proje ile birlikte Ortahisar bölgesinin yağmur suyu ve kanalizasyon eksiklerini de inşallah gidermiş olacağız. Bir önemli adım olarak da, tamamen bizim inisiyatifimizde şehrin telekomünikasyon altyapısını da bu proje ile çözüyoruz. Bundan sonraki süreçte gerek GSM operatörleri, gerek Türksat gibi yatırımcıları şehrimize daha fazla yatırım yapmaları konusunda davet edeceğiz ve oluşturduğumuz altyapımızı da kiralayarak projenin maliyetini de karşılamış olacağız. Proje ile şehrimizin çok sağlam bir telekomünikasyon altyapısı olacak. Ve bundan sonra yapacağımız akıllı şehir uygulamalarında bize yardımcı olacak.”
TOPLAM BEDEL 400 MİLYON LİRA
“Ortahisar İçmesuyu Temini Projesi kapsamında Ortahisar’ın neredeyse bütün cadde ve sokaklarında çalışacağımız için ekiplerimiz üstyapıyı da süratle tamamlayacak. 2023 yılının sonunda proje tamamlandığında bütünüyle yenilenmiş bir Ortahisar’la Cumhuriyetimizin 100’üncü yılını karşılamış olacağız. Total olarak yaklaşık 400 milyon liralık bir projeden bahsediyorum. 2018 yılı gerçekleşen bütçemizin 450 milyon lira olduğu düşünüldüğünde bu yatırımın ne anlama geldiğini takdir edebilirsiniz. Şehrimizin sadece içme suyu değil çok büyük bir altyapı ihtiyacını çözecek proje olacak.”
GERİ ADIM ATMAMIZ SÖZ KONUSU DEĞİL
Dolmuş modernizasyonu ile alakalı son durumu değerlendiren Başkan Zorluoğlu “729 dolmuşu 689 dolmuşa indirerek kararı sizlerle paylaştık. 40 dolmuşu da 80 taksiye dönüştürdük ve belirlediğimiz 23 taksi durağına konuşlandırdık. Şu anda bir geçiş dönemindeyiz. Elbette bazı sorunlar olabilir ama bu kararları biz ortak akılla aldık ve şeffaf şekilde herkesi bilgilendirdik. Artık alınan bu kararlardan geri adım atmamız söz konusu değildir. Ortaya çıkacak dirençleri de devletimizin, belediyemizin hukuki imkanlarını kullanarak bertaraf edeceğiz. Modernizasyon halkımızın bizden beklentisidir. Kimsenin şüphesi olmasın alınan kararlar istisnasız şekilde uygulanacaktır” şeklinde konuştu.
AKÇAABAT’TA TERCİHİ HAT SAHİPLERİNE BIRAKTIK
Akçaabat-Trabzon arasındaki modernizasyonla ilgili de konuşan Başkan Zorluoğlu “Akçaabat ile ilgili kararı da UKOME’de aldık ve herkesle paylaştık. Tercihi hat sahiplerine bıraktık. 25 oturan 33 ayakta olmak üzere halk otobüsüne geçiş modeli üzerinde karar aldık. Kurduğumuz sistem kartlı sistemdir. Büyükşehir Belediyesinin uhdesine geçmiş olacak. Sayı çok azalacağı için şehrimizin trafiğine olumlu katkı yapacağına inanıyoruz. Konforlu, saatleri belli, güvenli, Büyükşehir Belediyesinin denetim sistemine dahil modelleme ortaya koyduk. Metazori koşmadık. Kooperatif üyelerinin yarısından bir fazlası noter muvafakatnamesi getirirse uygulanacaktır dedik. Yarıdan bir fazlası şartı gerçekleşti ve şu an sayı 341’i bulmuş durumda” dedi.
TRAFİK PROBLEMİ BÜYÜK ORANDA ÇÖZÜLECEK
Kalkınma Mahallesi’ndeki trafik yoğunluğunu giderecek projelerini de açıklayan Başkan Zorluoğlu “Orada özellikle bazen ambulansların dahi geçmekte zorlandığı bir durumla karşı karşıyayız. Aciliyeti dikkate alarak bir proje geliştirdik. 500 metre uzunluğunda ve 10 metre genişliğinde çift yönlü bir yol projesi. Orada Kallkınma Mahallesi’nden üniversiteye giderken sahil yoluna bir bağlantıdır. Böylece alternatif bir yol oluşmuş oluyor. Projesi hazırlandı, İhale süreci başlatıldı. Ağustos ayında yer teslimi yapılması ve bir senede bitirmeyi hedefliyoruz. Proje tamamladığında oranın trafik meselesinin çözümüne ciddi bir katkı yapacak. Yine Gümüşhane’den gelen yolun sahille bağlantısının sağlanması ile ilgili Karayolları’nın yürüttüğü çok önemli bir projemiz var. Onun da güneyden tünel çalışması, sahilde de dolgu çalışması devam ediyor. Orası da tamamlandığında Değirmendere ve Çukurçayır’a dikey bağlantıların yapılacağını da düşünürsek şehrimizin doğu bölgesindeki trafik problemi büyük oranda çözülecek” dedi.
ENGELSİZ YAŞAM MERKEZİ EYLÜLDE AÇILIYOR
Engelli vatandaşlarla hassasiyet içerisinde olduklarını dile getiren Başkan Zorluoğlu, “Seçim sürecinde verdiğimiz sözlerin gereğini tek tek yerine getiriyoruz. Akülü araçların tamiri noktasında ciddi sıkıntılar vardı. Meblağ olarak büyük bir yatırım değil ama engellilere bakış açımızı göstermesi açısından önemli görüyorum. Baronun ilerisindeki binamızı engelli araçların tamir atölyesi haline getirdik. Önümüzdeki hafta açılışını gerçekleştireceğiz. Daha önemlisi Konaklar Mahallemizdeki binamız uzun zamandır atıl durumdaydı. Orayı Engelsiz Yaşam Merkezi’ne dönüştürüyoruz. Ekiplerimiz Ankara ve Gaziantep’te inceleme yaptı. Benim başkanlığımda engelli dernekleri ile toplantı yaptık, önerilerini aldık. Eylül ayı içerisinde hizmete açacağımız merkezimizde 100 engelli gencimize tam gün hizmet vermeyi hedefliyoruz” diye konuştu.
FATİH PARKI’NI BÜYÜKŞEHİR İŞLETECEK
Fatih Parkı’nın açılışını gerçekleştirdiklerini ve işletme mantığında yeniliğe gittiklerini de vurgulayan Başkan Zorluoğlu “Fatih Parkı tadilat nedeniyle kapalıydı. Projesine kendim de bizzat müdahil oldum. Estetik anlamda güzel bir parka kavuştuk. Parktaki ticari alanları TRABİTAŞ şirketi üzerinden biz işleteceğiz. Oraya giden insanlarımızın herhangi bir şekilde bir şey içme mecburiyeti yok. Hiçbir şey içmeden de dinlenebilir. Ayrıca Büyükşehir Belediyesi olarak yol çalışmalarımızı da aksatmadık. 15 ilçemizde toplam 36.556 metre asfalt yol yaptık. 17 ilçemizde de 4.639 m³ beton dökümü yaptık. Ayrıca Ortahisar, Of, Yomra’da TİSKİ’nin yaptığı çalışmalar sonucu bozulan yollar için 2.316 metre asfalt dökümü yapılmış ve 214 m³ beton dökülmüştür” şeklinde konuştu.
BİR AY İÇERİSİNDEKİ HİZMETLERİ SIRALADI
Konuşması esnasından son bir ay içerisinde yapılan çalışmaları maddeler halinde sıralayan Başkan Zorluoğlu, şu bilgileri verdi: “Meydan’da bulunan TS bilet satış gişesi yenilendi. Meydan Parkı’nda çeşitli kent donatıları ve lostralar yenilendi. Sokak sanatçıları için alanlar oluşturuldu. İsmail Hakkı Berkmen Kütüphanesi yenilendi ve kapasitesi iki katına çıkarıldı. Hamamizade İhsan Bey Kültür Merkezi’nin tadilatına başlandı, şu anda %50 seviyesinde. Soğuksu Gençlik Merkezi’nin dış ve iç cephe tadilatı yapıldı. Şehit babasının isteği üzerine Sülüklü Mezarlığı giriş takı yenilendi, zemini ise baskı beton haline getirildi. Uğurlu Şehir Mezarlığının peyzaj düzenlemesi ve cami yapım işi gerçekleştirildi. Yomra Kuran Kursu inşaatı tamamlandı. Çaykara ilçesi Uzungöl müze yolu yapım işi tamamlandı. Akçaabat ilçesi Akçaköy Mahallesi mezarlık duvarları yapıldı. Tam otomatik katlı otoparkı ağustos ayı içinde hizmete alınacak. Okul ve öğretmenevi inşaatını tamamladı. Ortamahalle Konukevi %90 bitme seviyesine gelmiştir. Kadınlar Hali kazı çalışmaları Müze Müdürlüğü gözetiminde devam etmektedir. Çal Mağarası bilet ürün satış ve seyir terası yapımı %80 bitme seviyesine gelmiştir. Altındere Vadisi’nde yaptığımız sosyal tesis orası da yüzde 35 seviyesine geldi. İnşallah bu yıl bitmeden tamamlayacağız”
İHALE TARİHLERİNİ AÇIKLADI
Bazı önemli projelerin ihale tarihleri ile ilgili de açıklama yapan Başkan Zorluoğlu “Yeni otogarın ihalesi 18 Ağustos 2020 tarihinde yapılacaktır. Moloz yeni caminin etrafında yapacağımız yeni gasilhane ve itfaiye binası projesi 23 Temmuz 2020 tarihinde ihaleye çıkılacaktır. 2 milyon liralık Uzungöl 1’inci etap projesinin ihalesi yapılmış olup, sözleşme aşamasındadır. Moloz açık ve kapalı otoparkların projesi temmuz sonu itibarıyla ihaleye hazır hale gelecektir. Moloz’da yapacağımız Ulaşım Harekat Merkezimizin ihalesini ise dün itibarıyla gerçekleştirdik” ifadelerini kullandı.
Başkan Zorluoğlu’nun konuşmalarının ardından meclis gündem maddelerinin görüşülmesine geçildi. Meclis toplantısı, 50 gündem maddesinin görüşülüp komisyonlara havale edilmesinin ardından sona erdi.
Yorum Yazın