İstanbul
DOLAR34
EURO37
ALTIN2730

“Uluslararası Güç Odağında Karadeniz: Rusya-Ukrayna Savaşı” Paneli Düzenlendi

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
“Uluslararası Güç Odağında Karadeniz: Rusya-Ukrayna Savaşı” Paneli Düzenlendi
Karadeniz Üniversitesi Karadeniz Araştırmaları Enstitüsü ev sahipliğinde düzenlenen "Uluslararası Güç Mücadelesi Odağında Karadeniz: Rusya-Ukrayna Savaşı" başlıklı panele, Ortadoğu Teknik Üniversitesi’nden Prof. Dr. Hüseyin BAĞCI, Kadir Has Üniversitesi’nden Prof. Dr. Mitat ÇELİKPALA ve Türk Denizcilik ve Global Stratejiler Merkezi'nden Emekli Tümamiral Doç. Dr. Cihat YAYCI konuşmacı olarak katıldı.

Ukrayna-Rusya arasındaki savaşa zemin hazırlayan sebeplerin ve Türkiye üzerindeki etkilerinin ayrıntılı olarak ele alındığı panele, Trabzon Valisi İsmail USTAOĞLU, Rektörümüz Prof. Dr. Hamdullah ÇUVALCI, Trabzon Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Emin AŞIKKUTLU, akademisyenler ve öğrenciler iştirak etti.

Prof. Dr. Mitat ÇELİKPALA, konu ile ilgili “Dengeler iyi kurulmuş vaziyette. Türkiye bir NATO üyesi ve NATO'dan çıkan her kararın altında Türkiye'nin imzası var. Türkiye'nin onaylamadığı hiçbir karar NATO'dan çıkmaz. Önümüzdeki 15-20 gün içesinde muhtemelen diplomasi biraz daha öne çıkarak dengeler oturur hale gelecektir. Ama bunun ekonomik ve siyasi yönlerini biz bundan sonraki 20 yılda takip etmek zorunda kalacağız.” sözlerine yer verirken Emekli Tümamiral Doç. Dr. Cihat YAYCI, “1453'den 1774'e kadar boğazlardan Türklerin haricinde hiçbir gemi geçemedi. İkili antlaşmalarla 1841'e kadar geçiş imtiyazları tanındı. 1936'ya kadar da çok taraflı anlaşmalarla boğazlardaki geçiş düzenlendi. Montrö tam anlamıyla geçiş rejiminin düzenlenmesi konusudur, egemenlik konusu değildir.” dedi.

Prof. Dr. Hüseyin BAĞCI ise “Putin'in Ukrayna'ya saldırmasının ardında yatan temel nedenlerden biri de Karadeniz'deki hâkimiyetin kalkmasından dolayı Rusya'nın dar bir alana sıkışma gerçekliğidir… Barışı korumak istiyorsanız savaşa hazır olacaksınız. Bu temel bir prensip. Bu coğrafyada çok uyanık olmak zorundasınız." ifadelerini kullandı.

Panel, karşılıklı hediye takdimi ve hatıra fotoğrafı çektirilmesinin ardından sona erdi.

Anahtar Kelimeler:
Doğu Karadeniz Kariyer Fuarı Başarıyla TamamlandıÖnceki Haber

Doğu Karadeniz Kariyer Fuarı Başarıyla T...

Eşarj İki Yüz Bininci Şarjımı GerçekleştirdiSonraki Haber

Eşarj İki Yüz Bininci Şarjımı Gerçekleşt...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar