Hızlı ticaret platformu Yemeksepeti, görme engelli kullanıcıların online yemek ve market siparişi ihtiyaçlarını kolayca karşılayabilmelerine imkân sağlamak adına tüm uygulamalarında gerçekleştirmiş olduğu “Erişilebilirlik” entegrasyonunu geliştirmeye, iyileştirmeye devam ediyor. Görme engellilerin online yemek ve market siparişi ihtiyaçlarını kolayca karşılamalarına imkan veren “Erişilebilirlik” entegrasyonunun ziyaret sayısı, son bir senede 84, verilen sipariş sayısı ise 58 oranında arttı.
Hızlı ticaret platformu Yemeksepeti, görme engelli kullanıcıların online yemek ve market siparişi ihtiyaçlarını kolayca karşılayabilmelerine imkân sağlamak adına tüm uygulamalarında gerçekleştirmiş olduğu “Erişilebilirlik” entegrasyonunu geliştirmeye, iyileşmeye devam ediyor. Görme engelli bir Yemeksepeti çalışanı tarafından yönetilen bu projede yapılan geliştirmeler ve iyileştirmelerle görme engelli kullanıcıların özellikle pandemi dönemi kısıtlamalarında online alışveriş yapabilmeleri ve hayata katılmaları kolaylaştırılıyor.
Türkiye’de ve dünyada maalesef henüz çok az uygulamada bulunan “Erişilebilirlik” entegrasyonunda uygulamadaki akışı sesli okuma özelliği bulunuyor. Bu özellik sayesinde kullanıcılar, Voiceover, VoiceAssistant ve Google tarafından üretilmiş Talkback ile uyumlu bir şekilde geliştirilen sistemle, diledikleri restoranları ve yemekleri arayarak arama sonuçlarını sesli olarak dinleyebiliyor, ürün ekleme-çıkartma, ödeme ve sepeti onaylama işlemlerini gerçekleştirebiliyorlar. Kullanıcılar, ödeme sırasında özellikle pandemi döneminde çok yaygınlaşan temassız teslimat özelliğini seçebiliyor, restoranı yorumlama ve puanlama işlemlerini yapabiliyorlar. Akıllı telefonlarda yer alan ekran okuyucu yazılımların desteğiyle tüm içerikler görme engelli kullanıcılara aktarılıyor.
Geçtiğimiz yıl hayata geçirilen bu projede kullanıcı deneyimini iyileştirmek yönünde önemli geliştirmeler yapılmaya devam ediliyor. Uygulamaya girdikten sonra adres doğrulaması, kayıt işlemleri, yeni eklenen restoranlara erişim artık daha kolay gerçekleştiriliyor. Ayrıca kullanıcılar restoran detayları konusunda ek bilgilere ulaşabiliyorlar ve restoranları tercihlerine göre sıralayabiliyorlar. Sistemde mevcut kategoriler içindeki menüler, kullanıcılara menü ismi ve içeriğiyle birlikte sesli olarak aktarılıyor. Yemeksepeti’ndeki kampanyaların detaylarına erişebilen görme engelli kullanıcılar, doğrudan ürünlere gidip seçim yapabiliyor ve kampanyalardan yararlanabiliyorlar.
Projenin geliştirilmesinde rol alan Yemeksepeti Ürün Uzman Yardımcısı Selçuk Uçar; “Yemeksepeti uygulamalarının benim gibi görme engelli kullanıcılarca erişilebilir bir biçimde kullanılabilmesi adına testler gerçekleştiriyorum. Erişilebilirlik için misyonumuz; tüm görme engellilerin Yemeksepeti’nin web ve mobil uygulamalarını erişilebilir bir şekilde kullanabilmesini ve uygulamalara kazandırmış olduğumuz erişilebilirliğin ‘sürdürülebilir’ ve ‘devamlı’ olabilmesini sağlamak. Teknolojideki son trendleri yakından takip ediyoruz ve erişilebilirlik alandaki geliştirme ve iyileştirmeleri sürdürmeye devam edeceğiz.” dedi.
Daha fazla görme engelli kullanıcının uygulamadan ve “Erişilebilirlik” entegrasyonundan faydalanmasını hedefleyen ve çalışmalarını bu yönde sürdüren Yemeksepeti’nin yapmış olduğu geliştirme ve iyileştirme işlemlerinden sonra bu özelliğin ziyaret sayısı son bir senede 84, verilen sipariş sayısı ise 58 arttı.
Bünyesinde birçok engelli çalışana istihdam sağlayan Yemeksepeti, bu ve benzeri projeler kapsamında daha fazla engelli çalışan istihdam ederek, onların hayata katılmaları konusunda da planlamalar yapıyor.
Kaynak: (BHA) - Beyaz Haber Ajansı
Yorum Yazın